latinica  ћирилица
02/09/2015 |  21:26 | Аутор: ТАНЈУГ

На Земљи постоји три билиона стабала

Постоји око три билиона - три хиљаде милијаради стабала на Земљи, односно око 422 на сваког становника планете, што је осам пута више у односу на раније процјене, саопштили су истраживачи са америчког Универзитета Јејл.
Шума (Фото: Thinkstock) -
Шума (Фото: Thinkstock)

- Свакако сам био изненађен када сам схватио да разговарамо о билионима дрвећа - рекао је аутор студије Томас Кровтер, из Школе за шумарство и студије заштите животне средине Универзитета Јејл у америчкој држави Конектикат.

Тим стручњака из 15 земаља користио је комбинацију старомодног пребројавања, научне методе и технологије суперкомпјутера за стварање оног за шта тврде да је најобимнији попис стабала икада.

Истраживањем је утврђен број стабала са око 400.000 шумских локалитета, коришћењем сателитских снимака уз прављење модела за процјену броја стабала на регионалном нивоу, а онда прављењем глобалне мапе. Процијењено је да на Земљи има 3,04 билиона стабала.

- Највећа густина дрвећа је у шумама у субартичким регионима Русије, Скандинавије и Сјеверне Америке. Али, највеће површине под шумама далеко су веће у тропским крајевима, који су резервати за око 43 одсто укупног броја дрвећа на планети - наводи се у студији која је објављена у часопису "Нејчер".

Како је пренијела агенција Франс прес, студија, с друге стране показује да је забиљежен пад броја стабала од 46 одсто од када су људи почели да "чисте" земљиште и саде пољопривредне културе.

- Укратко, густина дрвећа пада од када је порастао број становника. Ми смо преполовили број стабала на планети и видјели смо тај утицај на климу и људско здравље - рекао је Кровтер.

Студија наглашава да је потребно више труда, уколико желимо да обновимо здраве шуме широм свијета.