latinica  ћирилица
02/09/2015 |  22:09 | Аутор: СРНА

Москва одбацила приједлог о ограничавању права на вето

Русија је одбацила француски приједлог да се ограничи право на вето сталним чланицама Савјета безбједности УН у случају масовних злочина, рекао је стални руски представник у УН Виталиј Чуркин.
Москва - Фото: илустрација
МоскваФото: илустрација

Чуркин је овај приједлог оцјенио као популистички.

"Ми смо против, то није одржви приједлог. Ако Француска жели да ограничи сопствено право на вето, нека то и учини", изјавио је Чуркин на конференцији за новинаре, представљајући програм руског предсједавања Савјетом безбједности.

Чуркин је нагласио да Русија не планира да себи одузме инструмент који омогућава Савјету да доноси уравнотежене одлуке.

"Одсуство права вета може довести до катастрофе", рекао је руски амбасадор, мислећи на резолуцију УН у фебруару 2011. године, којом је отворен пут за војну интервенцију у Либији, с циљем збацивања тадашњег предсједника Моамера Гадафија. Либијом је од тада завладао хаос.

Ово је први пут да је руски званичник оштро и јавно одбацио ову француску иницијативу која није пробудила ентузијазам међу другим великим силама.

Пет сталних чланица Савјета безбједности /САД, Русија, Кина, Француска и Велика Британија/ имају право вета на одлуке у Савјету, подсјећа АФП.

Русија је од почетка сукоба у Сирији четири пута употријебила вето да би заштитила сиријске власти од покушаја Запада да изврше притисак на предсједника Сирије Башара ал Асада.

Париз жели да убиједи остале чланице да се не користи право вета када је ријеч о масовним злочинима - геноцид, злочони против човјечности, ратни злочини.

Француска је приједлог, који је подржало више од 70 држава, представила још септембру 2014. године током засједања Генералне скупштине УН.

Париз је планирао да поново представи свој приједлог на наредној Генералној скупштини крајем септембра.