latinica  ћирилица
03/09/2015 |  08:09 | Аутор: СРНА

Српски падобранци на вјежби "Словенско братство" у Русији

Више од 250 учесника заједничке вјежбе Русије, Бјелорусије и Србије - "Словенско братсво" извршиће данас десант на локацију у близини Краснодара из авиона "иљушин 76" /Ил 76/, рекла је данас портпарол Министарства одбране Русије Ирина Круглова.
Војска Србије - авион Орао - Фото: ТАНЈУГ
Војска Србије - авион ОраоФото: ТАНЈУГ

"Масовни десант планиран је за данас са аеродрома Кримск и Краснодар на површину Краснооктабрскоје, а руско-бјелоруска специјална група извршиће десант 4. септембра на површину приземљења Рајевскоје", рекла је Круглова новинарима.

Према њеним ријечима, девет борбених возила десанта на падобранским системима "ПБС-916" извршиће десант из три авуина "Ил 76" и још седам авиона обезбиједиће десант 250 људи, међу којима и 50 српских војника, преносе медији.

Како је рекла Круглова, групе специјалаца Русије и Бјелорусије требало би да изврше десант у позадини симулираног непријатеља из хеликоптера "ми-8".

Руски специјалци ће извршити скок са висине од 1.500 метара са падобранским системима "арбалет-2", а бјелоруски падобранци на сопственим падобранским системима "лесњик-3М".

У вежби ће учествовати и два авиона "сухој" /су-24/, два ловца "миг 29" и шест хеликоптера "ми-8" као подршка и обезбјеђење нападачких дејстава батаљона.

Маневри ће трајати да суботе, 5. септембра.

Из Русије ће учествовати појачани батаљон 7. гардијске десантно-нападачке /планинске/ дивизије, из Србије специјална десантна јединица, а из Бјелорусије двије јединице снага за специјалне операције.

Укупно ће у вјежбама учествовати 700 војника и 20 авиона и хеликоптера.