latinica  ћирилица
03/09/2015 |  11:30 | Аутор: СРНА

Мађарска војска од 15. септембра на граници са Србијом (ВИДЕО)

Премијер Мађарске Виктор Орбан у телефонском разговору пренио је предсједнику Владе Србије Александру Вучићу да ће од 15. септембра јаке полицијске и војне јединице бити послате на границу са Србијом због кризне ситуације изазване масовном миграцијом.
Ограда на граници Мађарске са Србијом (фото: AP - Darko Bandić) - Фото: AP
Ограда на граници Мађарске са Србијом (фото: AP - Darko Bandić)Фото: AP

Шеф Прес-службе кабинета мађарског премијера Берталан Хаваши потврдио је да је Орбан овом приликом обавијестио Вучића о новом закону о пограничним контролама које ће мађарски парламент ускоро усвојити и који ће омогућити слање јаких полицијских и војних јединица на границу са Србијом од 15. септембра.

Мађарски премијер пренио је Вучићу да се очекује да ће имигранти и кријумчари људима потражити нове транзитне путеве заобилазећи Мађарску и нагласио да се земље региона морају припремити за ту ситуацију.

Вучић је овом приликом рекао Орбану да Србија испуњава своју обавезу регистровања тражилаца азила који стижу из Македоније, иако Македонија не спроводи контроле на границама.

Мађарски премијер тренутно се налази у Бриселу гдје разговора са лидерима Европске уније о проблему миграције.

Заустављен воз са мигрантима пред Аустријом

 Мађарска полиција зауставила је први воз у правцу града Сопрон, у близини границе са Аустријом, и наредила мигрантима да се искрцају у граду Биске, гдје Мађарска има центар за пријем миграната.Сви други путници су се искрцали и прешли у други воз.

Мигранти су са спољне стране ударали у прозоре узвикујући "Нећемо логор". Око 50 полицајаца распоређено је у близини воза.

Један вагон испразнила је полиција, док још пет вагона са мигрантима стоји на станици. Мигранти одбијају да се искрцају.

Полиција је привела мигранте који су легли на шине протестујући због пребацивања у камп, а десетине миграната су побјегле.

Будимпешта: Мигранти поново на станици, возови не иду

На стотине миграната поново је јутрос "преплавило" жељезничку станицу Келети у Будимпешти послије повлачења полиције која им је претходне ноћи наложила да се премјесте у подземни пролаз, или посебно одређену транзитну зону.

Мигранти испред жељезничке станице у Будимпешти

Ројтерс је јавио да на станици влада хаос, пошто мигранти, од којих многи са децом уз велико гурање, покушавају да уђу у воз и на врата и кроз прозоре. Међутим, њихове наде да ће тај воз кренути разбила је жељезница Мађарске, саопштивши да се ниједан воз из безбједносних разлога неће упутити за западну Европу.

АФП извјештава да је главни улаз станице отворен нешто послије осам сати и да је један део од око 2.000 миграната одмах кренуо да улази у воз.

Мађарска полиција је синоћ затражила од миграната да испразне трг испред жељезничке станице Келети и да се премјесте у подземни пролаз или посебно одређену транзитну зону. Како је јавио тв канал М1, они су то и послушали.

Стотине избјеглица јуче је протестовало испред главне жељезничке станице, док су се на трг испред станице поређали припадници мађарске интервентне полиције.

Између 100 и 150 миграната протестовало испред станице Келети, док је мађарска полиција спријечила око 2.000 миграната да се укрцају на возове који саобраћају према Аустрији и Њемачкој.