latinica  ћирилица
03/09/2015 |  12:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Крај љубави DreamWorks-а и Дизнија

Стивен Спилбергов DreamWorks студио планира да се разиђе са Дизнијем по истеку уговора о дистрибуцији идуће године, преноси АФП позивајући се на извор у индустрији забаве.
Дримворкс / Стивен Спилберг (илустрација: РТРС) -
Дримворкс / Стивен Спилберг (илустрација: РТРС)

Спилберг наводно жели ново партнерство по повољнијим условима, подстакнут успјехом филма "Свијета из доба јуре" чији је он извршни продуцент.

Универзал - холивудски студио иза овог блокбастер серијала - наводно је Спилбергов фаворит за партнера, пишу листови Холивуд Рипортер и Варајети.

Индустријски инсајдер који је желио да остане анониман каже да је још увијек рано говорити о томе ко ће радити на дистрибуцији DreamWorks-ових филмова када уговор са Дизнијем истекне 16. августа 2016.

Извор каже да Спилберговом студију не одговара Дизнијев фокус на велике франшизе попут "Ратова звијезда" или анимиране хитове "У твојој глави".

Дизнијев фокус, на основу куповине Марвела, Лукасфилма и Пиксара, је на филмовима који могу да се спинују у уносне видео игрице, забавне паркове, брендирану робу.

DreamWorks се у међувремену концентрисао на мање филмове попут "Служавки" или "The Hundred-Foot Journey" са Хелен Мирен.

DreamWorks је уговор о дистрибуцији са Дизнијем потписао после разлаза са Парамоунт-ом 2009.

Посљедњи филм који ће, према уговору, бити дистрибуиран је Спилбергов "The BFG", адаптација романа Роалда Дала која у биоскопе стиже у јулу идуће године.

Спилбергов утицај у Холивуду ове године оснажио је "Свијет из доба јуре" који је зарадио 1,6 милијарди долара на благајнама и у припреми је наставак који у биоскопе стиже 2018. гдје ће поново играти Крис Прат и Брајс Далас Хауард и чији ће извршни продуцент опет бити Спилберг.