latinica  ћирилица
03/09/2015 |  12:57 | Аутор: РТРС

Парк Вукосавци код Лопара пред пропадањем (ВИДЕО)

Парк Вукосавци код Лопара пропада изложен зубу времена, а мотел који је након рата девастиран, однедавно угрожава и клизиште. Због неријешених имовинских односа и хипотеке на дијелу земљишта пропала је иницијатива локалне власти да се мотел уступи на коришћење и одржавање неком приватном инвеститору. Спомен парк зараста у коров. Недавно је једино обновљен оштећени партизански споменик.
Спомен - парк Вукосавци - Фото: Screenshot
Спомен - парк ВукосавциФото: Screenshot

Спомен -парк са мотелом, читаоницом, и десет хектара земљишта који је некада у Вукосавцима окупљао хиљаде посјетилаца и излетника препуштен је пропадању. Локална власт је, након рата, покушала да пронађе инвеститоре који би користили и одржавали мотел, али његова обнова није економски оправдана, а на дијелу земљишта које припада општини Лопаре уписана је хипотека.

Осим мотела, запуштен је и спомен парк. Коров је прекрио некада популарно излетиште, а само за уређење спомен- куће у којој је боравио штаб Првог мајевичког партизанског одреда потребно је 90.000 марака.

"Општина Лопаре, с обзиром на своју тешку материјалну ситуацију, не може сама бринути о овом спомен комплексу. Он је превелики. Велике су инвестиције, велики захвати. Прије рата је 19 општина то финансирало, сада ми то не можемо сами", истиче Ранко Тодоровић, представник СУБНОР-а општине Лопаре.

Након крађе месинганих плоча са именима 17.000 погинулих бораца, недавно су постављене нове гранитне плоче.Обнову споменика финасирале су општине Лопаре ,Угљевик, Бијељина, Брчко, Тузла и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

СУБНОР је покренуо иницијативу да се овај спомен-парк прогласи националним спомеником од републичког значаја.