latinica  ћирилица
03/09/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Бањалучки сајам туризма и здравља од 17. до 19. септембра

У Бањалуци ће од 17. до 19. септембра бити одржан Међународни сајам туризма и здравља с циљем представљања туристичке понуде тог града и размјене искуства са 15 туроператера и туристичким радницима из региона.
Бањалука, административни, културни и духовни центар Српске - Фото: СРНА
Бањалука, административни, културни и духовни центар СрпскеФото: СРНА

 Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је на конференцији за новинаре у Београду да је Сајам посвећен туризму, здравим стиловима живота и универзалној теми здравља.

Осим туроператера из региона, посјетиоцима ће се у Бањалуци бити представљени бањски и климатски центри, произвођачи органске и здраве хране, а биће уприличене и едукативне радионице.

За посјетиоце ће бити обезбијеђен и штанд на којем ће моћи да обаве бесплатне здравствене прегледе.

"Савремени начин живота наметнуо је потребу да се појединци баве спортом, макар и рекреативно, и у том смислу ћемо на једнодневној конференцији регионалног карактера у Бањалуци током Сајма размотрити како да се спорт профилише као дио туристичке понуде", најавио је Барашин.

Према ријечима предсједника САЦЕН интернационала /Међународни центар за развој и унапређење угоститељства и туризма југоисточне Европе/ Драгана Глигоријевића, откад су се туристичке организације у југоисточној Европи повезале да заједно дјелују на простору Балкана, регион је остварио повећање девизног прихода од 30 одсто.

Глигоријевић је рекао да је у мају ове године у односу на исти период 2014. године тај град забиљежио већи приход од туризма за 24 одсто.

"Током предстојећег сајма у Бањалуци представници земаља из региона бираће најбољег директора угоститељске школе у југоисточној Европи и титулу најбољег ће, вјероватно, понијети једна школа из Републике Српске", најавио је Глигоријевић.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је искуство показало да туристички производ данас не може бити ограничен на један простор, већ је потребна регионална сарадња.

САЦЕН је Цицовићу данас, као знак захвалности за допринос сарадњи, додијелио златну медаљу и златну значку тог центра, док је Барашину уручена златна кашика САЦЕН-а.

Међународни сајам туризма, други по реду, одржава се у организацији Туристичке организације Бањалуке и МП Гинис групе, под покровитељством градоначелника Бањалуке и Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Конференцији за новинаре присуствовао је и директор Јуте /Национална асоцијација туристичких агенција у Београду/ Александар Сенчић, те туристички посленици који дјелују у Србији.