latinica  ћирилица
03/09/2015 |  14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Весна Пусић - хрватски кандидат за генералног секретара УН

Министарка спољних и европских послова Весна Пусић објавила је данас да је хрватска влада одлучила да је кандидује за генералног секретара Уједињених нација и нада се да ће у томе добити подршку предсједнице државе Колинде Грабар Китаровић.
Весна Пусић - Фото: СРНА
Весна ПусићФото: СРНА

 Пусић је објаснила да је доношење одлуке о кандидатури у надлежности владе и да предсједница у томе формално не учествује, али да је важно и корисно имати њену подршку.

"Она (Грабар Китаровић) ми је у два наврата рекла да сматра да би било врло добро за Хрватску да има кандидата, да је то за државу свакако плус. Ја се надам да ће ме предсједница подржати...", рекла је Пусић новинарима након сједнице владе.

Шефица дипломатије је навела да је у оквиру УН-у постигнут консензус да се 11. септембра донесе резолуција којом ће се дефинисати поступак избора наредног генералног секретара те организације и који ће бити донекле различит од досадашњих избора.

На основу те резолуције предсједавајући Савјета безбједности и предсједник Генералне скупштиуне УН-а послаће заједничко писмо којим ће позвати државе чланице да истакну своје кандидате, преноси Хина.

Предлаже се, такође, да се до новембра направи списак кандидата на основу не само кандидатура, него и разговора с кандидатима, што значи да би до децемба требало одредити кандидате с њима обавити разговоре.
Коначна одлука ће бити донесена на основу ужег списка кандидата, дефинисаног до децембра, а приједлог је да то буде негдје у ово доба идуће године.

Према ријечима Пусић, процедура одабира генералног секретара врло је компликована и да сама чињеница да је неко кандидат не значи да ће бити и изабран, али даје прилику земљама из којих су кандидати долазе да добију "бољу видљивост".

"Без обзира на све формалне и неформалне критеријуме и преференције који се спомињу, потпуно је јасно да је сваки кандидат, па тако видим и своју кандидатуру, на врло дугачком штапу`", сматра Пусић и додаје да је већа вјероватноћа да неће, него да ће бити изабрана, али да ће у самој процедури Хрватска имати прилику да се представи.

Мандат актуалном генералном секретару УН-а Бан Ки Муну истиче у децембру 2016. године.