latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:32 | Аутор: Агенције

Мађарска: Возови не иду до даљег (ВИДЕО)

Мађарско министарство за развој одобрило је одлуку мађарских жељезница да суспендују све међународне линије од Будимпеште према Западној Европи, рекла је на прес конференцији председница мађарских жељезница Илона Давид.
Дијете у возу са избјеглицама у Мађарској - Фото: ТАНЈУГ
Дијете у возу са избјеглицама у МађарскојФото: ТАНЈУГ

Она је додала да ће та одлука важити до даљег, а да је донесенаа због превеликог броја људи у возовима како би се осигурала безбједност путника, наводи агенција МТИ.

..........

Избјеглице из воза узвикивале су "СОС" и "Нећемо у камп", док их је мађарска полиција убјеђивала да изађу и одведе их у избјеглички камп у мјесто Бичке код мађарског главног града.

Група избеглица одбила је да изађе из воза у Мађарској када га је полиција зауставила како би их пребацила у избјеглички камп код Будимпеште, јавља АФП.

Тај воз је избјеглице требало да одведе до границе са Аустријом.

Воз је кренуо са жељезничке станице у Будимпешти са око 200 избјеглица. Заустављен је у Бичкеу, око 40 километара од Будимпеште.

Појачане полицијске снаге и даље се налазе у том мјесту.

.........

Полиција у Бечу саопштила је да не очекује данас долазак специјалних возова у којима се налазе избјеглице из Мађарске који су се упутили ка Аустрији.

.........

Шеф мађарске полиције Карољ Пап наложио је новинарима да напусте жељезничку станицу у граду Бичке гдје је претходно дошло до сукоба миграната и полиције.

Пап је рекао представницима медија да могу да чекају испред станице, али да им улазак неће бити дозвољен, преноси агенција МТИ.

Жељезничку станицу у месту Бичке мађарска полиција је прогласила "оперативном зоном", наводи мађарска агенција.

.........

На десетине миграната, легло је на шине на жељезничкој станици код града Бичке, противећи се одлуци мађарске полиције да их одведе у оближњи прихватни центар, док остали покушавају да побјегну полицајцима.

Мађарска полиција, претходно је зауставила први воз са мигрантима, који се данас из Будимпеште упутио до Шопрона у близини границе са Аустријом, и рекла им да сиђу у мјесту Бичке, гдје се налази прихватни центар.

Преостали путници су, како је јавио Ројтерс, прешли у други воз.

Мигранти су ударали у прозоре воза, узвикујући „Не камп, не камп“.

У близини воза распоређено је око 50 полицајаца, преноси Спутњик.

Полиција је испразнила један вагон, а још пет вагона са мигрантима и даље стоји на станици.

Мађарска агенција МТИ наводи да су мигранти пребачени у аутобусе да би били превезени до оближњег кампа.

Према наводима агенције АФП, у возу има између 200 и 300 миграната.

Бичке се налази на око 40 километара западно од Будимпеште.

Агенције су претходно јавиле да је са главне међународне жељезничке станице кренуо воз пун миграната, додајући да ће вагони да буду подијељени и да би три вагона требало да стигну у Сомбахтељ, а преостали у Шопрон. Оба мјеста се налазе на западној граници Мађарске са Аустријом.

Шеф бечке полиције Герхард Пирстл је изјавио да мигранти који из Будимпеште долазе у Беч неће бити контролисани или регистровани, као и да ће им бити дозвољено да наставе пут.

Жељезничка станица Келети у Будимпешти поново је у јутарњим сатима отворена за мигранте послије повлачења полиције која им је претходне ноћи наложила да се премјесте у подземни пролаз или посебно одређену транзитну зону.

Већину имиграната чине Сиријци који желе да отпутују у Аустрију или Њемачку без одговарајућих докумената.

Мађарска, њемачка и аустријска полиција формирале су заједничке патроле које контролишу возове који саобраћају од Будимпеште преко Беча до Минхена, док припадници мађарске и словачке полиције надгледају возове који иду за Братиславу.