latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:54 | Аутор: СРНА

Фабрици "Сава Семберија" потребни велики домаћи кооперанти

Прехрамбена индустрија "Сава Семберија" дневно може да преради 400 тона сировина, али користи само дио својих капацитета, јер су семберски пољопривредници недовољно заинтересовани за испоруку поврћа и воћа, рекао је власник ове фабрике Милорад Крстић.

Он каже да ће "Сава Семберија" сигурно испунити план производње, јер нису постављени максимални циљеви, нити је план повећан у односу на претходне године, иако има сигурно тржиште.

"Највећи дио квалитетних сировина увозимо из Македоније и Србије, али требају нам велики домаћи кооперанти, попут Пољопривредног добра `Семберија`, да би могли да планирамо проширење производње", рекао је Крстић након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, који је посјетио ову фабрику.

Крстић је изразио задовољство овогодишњом сарадњом са Пољопривредним добром "Семберија", које има стручну радну снагу и велике обрадиве површине за производњу поврћа, саопштено је из бијељинске градске администрације.

Мићић је оцијенио да је "Сава Семберија" један од најважнијих привредних потенцијала у Бијељина и навео да локална управа годинама предузима мјере како би подржала сарадњу произвођача и прерађивача пољопривредних производа.

"Субвенционисали смо набавку безвирусног расада, у сарадњи са банкама смо омогућавали да се произвођачима плати за испоручене производе, сваке године се субвенционише уговорена испорука пољопривредних производа...", рекао је Мићић.

Он је истакао да се мора наћи начин да се побољша квалитет производа са семберских поља, али и да се подстакне удруживање, односно уговарање откупа, јер само тако пољопривредници и прерађивачи могу бити конкурентни на тржишту.