latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:40 | Аутор: СРНА

Ердоган: Средоземно море- гробље миграната

Државе ЕУ претвориле су Средоземно море у гробницу миграната и одговорне су за смрт сваке жртве, изјавио је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

- Европске земље које су претвориле Средоземно море, колијевку древних цивилизација, у гробље миграната страна су у злочину, који се понавља сваки пут када неко од избјеглица изгуби живот - нагласио је Ердоган у говору у Анкари.

Турска је прихватила око 1,8 милиона избјеглица из Сирије, а Ердоган је навео да Европа ништа не чини да би подијелила терет кризе, иако поставља критеријуме за основна људска права и слободе, а сада окреће леђа сопственим принципима.

- Мислим да није коректно да се на нас сваљује терет проблема са којим се суочава цијели свијет - рекао је Ердоган, коментаришући случај сиријског дјечака који се утопио у бродолому на Средоземљу, а чије је тијело јуче пронађено на обали Турске.

Тијело трогодишњег дјечака пронађено је јуче на обали егејског љетовалишта Бодрум у Турској, гдје се преврнуо брод са избјеглицама који су покушали да дођу до грчког острва Кос, подсјећа "Спутњик".

Сиријски дјечак се утопио приликом покушаја његове породице да емигрира у Канаду из ратом разореног сиријског града Кобанија, изјавио је данас његов рођак једном канадском листу.