latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:43 | Аутор: РТРС

Ђокић и Трнинић: СМ доноси одлуке у области саобраћајне инфраструктуре без сагласности Српске (ВИДЕО)

Влада Републике Српске сматра да је неприхватљиво дјеловање институција на нивоу БиХ у области саобраћајне инфраструктуре, будући да се одвија без адекватне партиципације надлежних институција Републике Српске и у супротности са уставном дистрибуцијом надлежности у БиХ.
Трнинић и Ђокић - Фото: РТРС
Трнинић и ЂокићФото: РТРС

Влада је незадовољна и радом српских представника у Савјету министара јер врло често не реагују или су и сами иницијатори креирања политика у сектору енергетике које наносе штету Српској.

Забринути су због ставова директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача да БиХ треба увести санкције јер није извршила обавезе из трећег ентитета.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић каже да то не одражава чињенично стање и да је Српска веома забринута због таквог става који се чује од представника међународне заједнице и организација.

"Забрињава и то што представници Републике Српске у Савјету министара БиХ мирно коментаришу могућност увођења санкција као да су спремни да их прихвате. Зашто би Република Српска имала санкције зато што у овој области извршила своје обавезе. Донијели смо Стратегију развоја сектора енергетике 2030. године, а Федерација није", рекао је Ђокић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истиче да Влада Српске често мора да дјелује и да покуша да заштити интересе и имовину Српске.

"Нажалост такве активности су у прешутној сагласности наших представника у Савјету министара БиХ, а често и на иницијативу. Један од министара у Савјету министара и даље форсира причу о Тузланском аеродрому и Мостарском аеродрому, што се директно коси са усвојеним принципом о реципроцитету или равноправности ентитета у том дијели теретног саобраћаја на два међународна аеродрома - Бањалучком и Сарајевском", истиче министар Трнинић.

Опширније у Дневнику 2 од 19.30 часова!