latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:46 | Аутор: Вечерње новости

Шљиве убрзавају метаболизам

Свјеже, у соку или кнедлама, свеједно, шљиве увијек пријају. Осим што су укусне, имају благотворно дејство на здравље јер су веома богате витаминима. Нарочито се препоручују особама које имају проблема са бубрезима, јетром, срцем и органима за варење.

Сто грама свјежих шљива садржи 84 одсто воде, 0,6 одсто бјеланчевина, 10 одсто угљених хидрата и 2,1 грам биљних влакана, али оно што је најбитније је висок садржај пектина. Научно је доказано да ова супстанца стимулише пробаву. С друге стране, захваљујући великој количини витамина (бета каротен, витамини Ц, Б6, Б9 и Е) као и минералима (калијум, фосфор, калцијум, магнезијум...), шљива је најзаслужнија за добар рад срца и јетре.

Данас је познато око 2.000 врста шљива жуте, љубичастоплаве и црвене боје. У зависности од сорте, неке су укусније свјеже, док се друге најчешће користе за разне мармеладе, пекмезе, умаке и компоте. Али, уколико сте склони експериментисању, можете их насјецкати на комадиће и додати салати од парадајза, тјестенини са патлиџаном или некој другој мијешаној салати.