latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:04 | Аутор: Б92

Грчка од ЕУ тражи 700 милиона евра због избјеглица

Грчка ће од ЕУ затражити око 700 милиона евра за изградњу инфраструктуре за прихват стотина миграната који на њене обале стижу сваког дана, саопштава Атина.

Презадужена Грчка биљежи раст броја миграната, махом из Сирије, Ирака и Авганистана, који долазе гуменим чамцима из сусједне Турске, преноси Ројтерс.

Организације које пружају хуманитарну помоћ процјењују да на грчка острва укључујући Кос, Лезбос, Самос и Хиос, сваког дана пристигне око 2.000 људи.

Грчка прелазна влада саопштила је да планира изградњу нових прихватних центара и предузимање корака за поправљање услова у постојећим центрима за избјеглице.

Мининстар привреде Никос Христодулакис изјавио је да ће Атина тражити средства из европских фондова намијењених рјешавању кризе с мигрантима.

"Минимална сума која је Грчкој потребна је 400 милиона евра из фонда за азил и 330 милиона из фонда за сиромашне ради што хитније изградње инфраструктуре", рекао је он.

Христодулакис је додао да ће Грчка пружити финансијску помоћ бројним острвима на истоку земље која биљеже велики прилив миграната.

"Многа сјеверна и јужна егејска острва биљеже пад броја туриста у посљедњим мјесецима. Ако то не ријешимо, имаћемо нови талас незапослености и сиромаштва у земљи", казао је министар, позивајући грчке бродовласнике да понуде своја пловила као привремени смјештај за избјеглице и оптуживши ЕУ за "млак" одговор на мигрантску кризу.

"Овако тешки проблеми не могу бити ријешени за столовима у Европи, већ у лукама и на обалама земаља које примају таласе избјеглица сваког дана", указао је он.