latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Камерон: Британија ће испунити своју "моралну дужност" у мигрантској кризи

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас да ће Британија испунити своју "моралну дужност" у мигрантској кризи, али није најавио нове конкретне мјере за проналажење рјешења, упркос све гласнијим позивима јавности да Британија прихвати више избјеглица.

Он је рекао да је дубоко потрешен сликом преминулог сиријског дјечака на турској обали, пренио је АФП.

"Свако ко је видио ове слике ноћас није могао а да не буде ганут и ја, као отац, био сам дубоко потрешен сликом дјечака на обали у Турској", рекао је Камерон.

"Британија је морална земља и ми ћемо испунити нашу моралну одговорност", рекао је он и додао да ће Британија држати број избјеглица који долазе у земљу "под контролом".

"Стало нам је и учинићемо више, радимо више, зато смо послали морнарицу на Медитеран", додао је Камерон.

Међутим, како је навео, рјешење није само у прихватању људи, већ оно мора да буде свеобухватно.

Британски премијер налази се под великим притиском домаћих медија, опозиционих политичара и неколико посланика из редова своје Конзервативне партије да покаже саосјећајност према сиријским избјеглицама.

Више од 100.000 људи потписало је петицију којом се тражи да Велика Британија прими већи број избјеглица, а новинари колумнисти захтјевају више акције од Камерона, дан након што је упозорио да "прихватање већег броја избјеглица" не би помогло у рјешавању кризе, преноси агенција АФП.

"Господине Камерон, љето је прошло. Суочите се сада са највећом кризом у Европи још од Другог свјетског рата", наслов је у најпродаванијем британском дневном листу "Сан", поред кога стоји слика настрадалог сиријског дјечака на обали Турске.

Британска штампа подсјећа на период послије Другог свјетског рата и Балканских ратова када је Британија прихватила огроман број избјеглица.

"Радили смо то раније, можемо поново", написао је новинар Алан Травис за "Гардијан", док је његов колега из "Тајмса" Дејвид Ароновић навео да међународна заједница као цјелина мора поново да пронађе своју хуманост налик оној из 1945. године.

Кандидати за вођство у Лабуристичкој партији такође су позвали Камерона да учини више по питању избјегличке кризе, преноси француска агенција.

Ивет Купер, која је један од водећих кандидата међу лабуристима, позвала је Британију да одмах прихвати још 10.000 избјеглица.

Том Тугендат, конзервативни посланик из Кента, области у југоисточној Енглеској гдје нелегални мигранти долазе трајектима преко Евроканала, нагласио је да заједничка људскост захтјева акцију у земљи али и у иностранству.

Велика Британија прихватила је прошле године 216 избјеглица под посебним владиним програмом. Од почетка сукоба 2011. године више од четири милиона људи избјегло је из Сирије, а у Британији је азил добило само око 5.000 Сиријаца, подсјећа АФП.