latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:59 | Аутор: РТРС

Ко зарађује на појефтињењу сирове нафте? (ВИДЕО)

Грађани у БиХ још чекају на ефекте вртоглавог пада цијене сирове нафте на свјетском тржишту. Иако су старе залихе од седам дана за које су власници пумпи тврдили да имају, давно истекле, а код водећих дистрибутера цијене су ниже тек за један до два пфенинга. Оба параметра која одређују малопродајну цијену, и цијена барела и курс долара, ишла су на руку дистрибутерима да коригују цијену.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Цијене могу ићи ниже за 30 пфенинга, рачуница је Удружења потрошача. Све остало је екстрапрофит. Цијена нафте на свјетском тржишту тренутно је за 60 одсто нижа у односу на прошлу годину.

Прије годину дана, цијена барела била је 107 долара, а гориво на пумпама сипало се за двије и по марке. Данас барел кошта 48 долара и логиком власника возила, цијена на пумпама морала би бити око једне марке.

У покрету потрошача кажу да цијена горива не може да прати цијену сирове нафте, прије свега због даџбина које држава узима. Од цијене литре бензина од, примјера ради 2 марке, 94 пфенинга су порези и акцизе. Тако се појефтињење може тражити у оних марку и шест пфенинга и то када се одбије набавна цијена горива. Њихова рачуница говори да би гориво требало да кошта око 1,7 марака, а да власници пумпи имају исту зараду као прошле године када су продавали по двије и по.

У групацији за промет нафтом при привредној комори, и даље најављују појефтињење.

Дистрибутери пак, тврде да они имају најмању зараду у цијелом ланцу. Да се морају урачунати трошкови рафинирања, транспорта, курса долара те многи други параметри. Међутим, информацију, колико тачно зарађују по литри горива, не желе да открију.

Аргумент који користе власници пумпи у БиХ, да су цијене горива у БиХ најниже у окружењу, такође не стоји. Цијене јесу најниже, али због тога што су дажбине у осталим земљама веће од 7 до 17 одсто по литри. Цијене осталих сировина, без обзира на кретање горива, највероватније ће остати исте. Како кажу у покрету потрошача, они још никада нису забиљежили примјер да су намирнице појефтиниле након пада цијена горива. У удружењу млинара, примјера ради, наводе да због суше, појефтињења брашна сигурно неће бити.