latinica  ћирилица
04/09/2015 |  08:19 | Аутор: СРНА

Ливне: Јеврејски центар - веза између Српске и Израела

Предсједник Јеврејског културног центра у Бањалуци Арие Ливне изјавио је синоћ да је основни задатак ове установе да буде веза између Републике Српске и Израела, јеврејског свијета и Јевреја гдје год они живјели.
Арие Ливне - Фото: СРНА
Арие ЛивнеФото: СРНА

"Као што сам много пута нагласио, у Јеврејском културном центру у Бањалуци видим организацију, нешто што ће везати народе БиХ и околине, што ће служити хуманизму, слободи говора и писања и све ћемо учинити да то остваримо", рекао је Ливне новинарима на обиљежавању годишњице отварања ове установе.

Он је на почетку манифестације "Дани Израела и јеврејске културе" поручио да ће Јеврејски културни центар бити центар вјеровања да су сви људи једнаки, да нико нема веће право да живи слободно.

Ливне је додао да ће овај центар одржавати везу са јеврејским свијетом у Америци и Европи.

Директор Јеврејског културног центра "Арие Ливне" Ђорђе Микеш напоменуо је да ће на дводневној манифестацији Републици Српској бити представљени јеврејски умјетници, фотографи, сликари, музичари, који на свој начин захваљују Ливнеу за све што је учинио.

"Припремљена је изложба карикатура аутора Ђоке Нинковића, након чега слиједи јединствени концерт сефардске музике. Сутра прославу настављамо пројекцијом израелског филма", додао је Микеш.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је на отварању манифестације да није тешко говорити о Израелу или јеврјеској култури, јер је то "заједничка култура свих нас, ако знамо гдје се родио Исус Христ".

"Шта год чујемо о Израелу, нама се све чини познато, као да смо сви тамо били, гладајући живот Исуса Христа. Израел је толико фасцинантна држава, а посебност је што су сви различити, а имају заједничке циљеве, што је једна порука и за све нас", нагласио је Инцко.

Манифестацији "Дани Израела и јеврејске културе" присуствовао је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник министра управе и локалне самоуправе Миланка Шопин, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те бројни гости.