latinica  ћирилица
04/09/2015 |  08:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Фиш фест највећа манифестација на Дунаву у Србији

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је у Београду девети Фиш фест, на којем ће се у наредна три дана представити домаћи и регионални кулинари и нагласио да је то најпосјећенија манифестација која се одржава на некој ријеци у Србији.
Фиш фест у Београду - Фото: Novosti.rs
Фиш фест у БеоградуФото: Novosti.rs

Фиш фест је и једна од 456 манифестација, колико се годишње одржава на читавом току Дунава и налази се међу 15 значајних туристичких догађаја на порталу Европске туристичке комисије, са циљем да се Европа промовише као гастрономска и туристичка дестинација.

"У овој области Србија има пуно тога да понуди и заправо ова манифестација је прилика да истакнемо два важна туристичка потенцијала која имамо - једно је Дунав и друго је гастрономија", рекао је Лјајић на Фиш фесту који се одржава на кеју код Небојшине куле.

Само Београд и Нови Сад годишње посјети преко 500 бродова, са око 65.000 туриста, а на току Дунава кроз Србију има шест приштаништа за туристичке крузере и Влада Србије је обезбиједила средства за градњу нових пет пристаништа, казао је министар туризма.

"Вјерујем да ће они бити изграђени у наредних шест мјесеци. Средства ће бити пребачена локалним самоуправама у Сремским Карловцима, Смедереву, Голупцу, Виминацијуму и Костолцу", најавио је Љајић и додао да тим пројектима Влада промовише и гастрономију Србије, јер сваки крај наше земље може да понуди специфичне кулинарске специјалитете.

"По подацима Свјетске туристичке организације, чак 40 одсто новца на туристичким путовањима троши се на храну и пиће, управо на оне произвоиде које Србија може да понуди у изобиљу и страним и домаћиом туристима", рекао је Љајић.

Пошто је туризам грана привреде која спаја људе, Фиш фест је прилика да промовишемо сарадњу земаља у региону, рекао је Љајић и пожелио добродошлицу министарки туризма у Федерацији БиХ Снежани Гвозден и кулинарима из Сарајева.

Градски манаџер Горан Весић рекао је да Београд има бројне туристичке манифестације у току године и сви они чине једну јединствену туристичку понуду која је из године у годину све боља.

Већина тих манифестација зависи од жеље и енергије појединаца и то је и случај са Фиш фестом, који се од 2007. до данас одржава захваљујући ентуизијазму појединаца, рекао је Весић и изразио увјерење да ће она убудуће бити све масовнија, захваљујући подршци Града Београда и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, као што је то био случај ове године.

Весић је рекао да Београд полако постаје прави туристички центар региона, што се види и на Фиш фесту гдје су присутни гости из БиХ, Црне Горе, Хрватске и других градова бивше Југославије.