latinica  ћирилица
04/09/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј у посјети епархијама у Америци и Канади

Његова светост патријарх српски Иринеј отпутовао је у архипастирску посјету српским православним епархијама у САД и у Канади, која ће трајати до 24. септембра, током које ће му бити уручен почасни докторат из богословских наука.

,Први и најважнији разлог овог путовања је свечани чин канонизације и проглашавања светим мисионара српског поријекла епископа Мардарија /Ускоковића/ и архимандрита Севастијана /Дабовића/ званично 5. септембра.

Српска православна црква /СПЦ/ уврстила је у свеце ова два српска просветитеља на америчком континенту на редовном засједању Светог архијерејског сабора 30. маја, објављено је на сајту СПЦ-а.

Свечаности овим поводом биће одржане данас, сутра и у недјељу, 6. септембра, у сједишту Епархије западноамеричке у Алхабри /Лос Анђелес/, у организацији Његовог преосвештенства епископа западноамеричког Максима.

Као специјални гости најављени су патријарх Иринеј и епископи СПЦ на сјеверноамеричком континенту, као и високе личности из политичког, умјетничког и културног свијета, не само из Америке, него и из Европе, посебно са простора претходне Југославије.

За данас је предвиђен сусрет свештенства и вјерника са патријархом Иринејем, а у наставку засједање Епархијског савјета и годишња Епархијска скупштина.

Свечани пријем предвиђен је увече, а послије вечерње службе на банкету слиједи представљање високих гостију и одговори на питања, уз учешће патријарха Иринеја, митрополита Герасима, епископа Лонгина, епископа Митрофана, архиепископа Венијамина.

За сутра, послије јутрења, биће обављен чин канонизације, односно улазак патријарха, уношење моштију и икона нових светитеља, свечана патријаршка литургија током које ће бити обављен и званичан чин прибројавања Сабору светих Срба ових нових светаца, док је увече предвиђен културно-умјетничким програм.

За недјељу, 6. септембра, предвиђена је Божанска литургија, пријем за архијереје и угледне госте у епархијској резиденцији, а потом ће 8. и 9. септембра црквена делегација обићи Сан Франциско и тамошњу цркву.

Патријарху Иринеју ће 11. септембра на Академији Светог Владимира у Њујорку бити уручен почасни докторат из богословских наука, након чега ће Негова светост одржати предавање о теми "Богословље као нада за будућност Цркве".

У пратњи патријарха Иринеја су епископ жички Јустин и захумско-херцеговачки и приморски Григорије, протојереј-ставрофор Предраг Пузовић, декан београдског Православног богословског факултета Богољуб Шијаковић.

У делегацији су и архимандрит Павле из манастира Острога, јеромонах Иларион, као и моноге високе личности, међу којима умјетници и културни радници, као што су Слободан Тркуља и Милош Ђајић.