latinica  ћирилица
04/09/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Исламисти зарађују милијарде уништавањем Палмире

Неумољива жеља Исламске државе да уништи древну историју често се пребацује на њихову мржњу према свему што потиче идолопоклонство, ипак они имају сасвим друге мотиве, тврди један археолог.

Џоан Фаркак сматра како они не уништавају све предмете, већ их шаљу изван земље и продају на црном тржишту. Снимцима уништавања само подижу цијену предмета као што су камена лица или кипови.

- Сваки предмет који ИД продаје из Палмире је непроцјењив. То су милијарде долара. Тржиште постоји. Прихватиће сваки предмет и платиће се колико год треба. Исламска држава на добитку је код сваког корака, код сваког уништења - казала је археолог Фаркак за Индепендент.

Археолог либанонско-француског поријекла тврди како се старине из Палмире већ продају у Лондону и у другим дијеловима Европе само неколико мјесеци након што је ИД окупирала древни сиријски град.

Уништавање по фазама

Када су у Ираку почели заузимати древна налазишта, исламисти су снимили своје борце како уништавају све што виде. Убрзо су увидјели како на тај начин не добијају максималну пажњу.

- Исламска држава учи на својим грешкама. Уништили су Нимруд у једном дану, али су објавили само 20 секунди снимка - казала је Фаркак, и додала, да сада чекају да групе за људска права упозоре на разарања налазишта након чега их ИД постепено уништава, као што је то учињено у Палмири.

Тако им се повећава публицитет и подиже вриједност украденим предметима, а уништавањем локација прикривају крађу.