latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:39 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј на канонизацији српских светих мисионара у САД

Патријарх српски Иринеј борви у архипастирској посјети српским православним епархијама у САД и у Канади током које ће му бити уручен почасни докторат из богословских наука.
Патријарх српски Иринеј у посјети САД (Фото: spc.rs) -
Патријарх српски Иринеј у посјети САД (Фото: spc.rs)

Најважнији разлог посјете, које ће трајати до 24. септембра, јесте свечани чин канонизације и проглашавања светим мисионара српског поријекла епископа Мардарија /Ускоковића/ и архимандрита Севастијана /Дабовића/ званично 5. септембра.

Српска православна црква уврстила је у свеце ова два српска просветитеља на америчком континенту на редовном засједању Светог архијерејског сабора 30. маја.

Свечаности овим поводом почеле су јуче, а биће настављене данас и сутра у сједишту Епархије западноамеричке у Алхабри /Лос Анђелес/, у организацији епископа западноамеричког Максима.

Патријарх српски Иринеј у посјети САД (Фото: spc.rs)

Као специјални гости најављени су патријарх Иринеј и епископи СПЦ на сјеверноамеричком континенту, као и високе личности из политичког, умјетничког и културног свијета, не само из Америке, него и из Европе, посебно са простора претходне Југославије.

Послије јутрења, данас ће бити обављен чин канонизације, односно улазак патријарха, уношење моштију и икона нових светитеља, свечана патријаршка литургија током које ће бити обављен и званичан чин прибројавања Сабору светих Срба ових нових светаца, док је увече предвиђен културно-умјетничким програм.

За сутра је предвиђена је Божанска литургија, пријем за архијереје и угледне госте у епархијској резиденцији, а потом ће 8. и 9. септембра црквена делегација обићи Сан Франциско и тамошњу цркву.

Патријарху Иринеју ће 11. септембра на Академији Светог Владимира у Њујорку бити уручен почасни докторат из богословских наука, након чега ће патријарх одржати предавање о теми "Богословље као нада за будућност Цркве".

У пратњи патријарха Иринеја су епископ жички Јустин и захумско-херцеговачки и приморски Григорије, протојереј-ставрофор Предраг Пузовић, декан београдског Православног богословског факултета Богољуб Шијаковић.

У делегацији су и архимандрит Павле из манастира Острога, јеромонах Иларион, као и моноге високе личности, међу којима умјетници и културни радници, као што су Слободан Тркуља и Милош Ђајић.