latinica  ћирилица
07/09/2015 |  18:23 | Аутор: Агенције

Како да безбиједно изгубите килограме послије порођаја?

Сасвим је нормално да се током трудноће угојите до 15 килограма и јасно је да не треба журити с мршављењем, нарочито ако дојите.

Стручњаци се пак слажу да је сувишне килограме након рађања бебе могуће изгубити безбиједно и релативно лако, али је потребно да будете стрпљиви.

Ево неколико стратегија којих треба да се придржавате:

Будите реалистични

Бебу сте у стомаку носили девет мјесеци, па треба да дате себи барем исто толико времена да изгубите сувишне килограме. Ако сте и прије трудноће имали вишак килограма, рачунајте да ће процес мршављења трајати и дуже.

Током првих неколико недјеља послије порођаја вага ће вам сигурно показивати мањи број, због губљења течности, али послије тога циљ треба да вам буде мршављење од око пола килограма недјељно.

Пијте довољно воде

Наш мозак често мијеша сигнале жеђи и глади, па би требало да редовно пијете воду. Осим тога, самим испијањем воде можете убрзати мршављење. Наиме, недавна студија спроведена на Универзитету у Бирмингему показала је да су гојазне особе које су пиле око пола литра воде прије сваког оброка изгубиле у просјеку готово пет килограма више од оних које нису.

Узимајте довољно протеина

Узимање протеина у сваком оброку дуже ће вас држати ситим и ниво шећера у крви стабилним. Осим тога, имаћете више енергије за бројне свакодневне обавезе око бебе.

Једите много поврћа

Покушајте да узимате препоручених пет до девет порција поврћа дневно. Не само да ћете тако унијети много витамина и минерала, него и влакана захваљујући којим ћете се дуже осјећати ситим. Додајте спанаћ у јаја за доручак, за ручак поједите салату од разног поврћа, а за вечеру направите неко вариво и лако ћете постићи ваше циљеве.

Смањите унос угљених хидрата

Како бисте убрзали мршављење, треба да смањите унос угљених хидрата и празних калорије из бијелог хљеба и тјестенине. Ако су ове намирнице стално присутне на вашој трпези, велике су шансе да ћете се стално осјећати гладно. Ограничите унос на 50 грама дневно, током двије недјеље, послије тога повећајте на 75 г, а када постигнете жељену тежину неко вријеме немојте узимати више од 100 грама дневно, како бисте одржали резултате.

Дојење

Иако вам дојење отвара могућност да уносите 500 кцал више сваког дана, то не значи да морате у потпуности да се придржавате “појачане“ исхране. Ослушкујте своје тијело и полако једите, јер лако можете претјерати.

Једите сједећи

Иако имате пуне руке посла око бебе, увијек пронађите барем десет минута да сједећи поједете свој оброк.

Пратите напредак уз помоћ апликације

Водите дневник исхране, или инсталирајте неку од апликација на паметни телефон, које вам омогућавају да контролишете све што уносите у организам. Имаћете много бољу контролу над храном и вјежбањем.

Дајте себи времена

Већина младих мама може да се врати вјежбању послије четири или шест недјеља од порођаја, у зависности од врсте порођаја и индивидуалних фактора. Пошто се ваши кукови, карлица и зглобови још нису вратили у нормалу, морате бити пажљиви, јер сте и даље склони инконтиненцији и повриједама. Почните лаганим шетњама, чији ћете интензитет постепено повећавати и полако уводити вјежбе снаге у свакодневни програм.

Дозволите себи уживање

Дозволите себи да поједете свој омиљени оброк једном или два пута недјељно. Тако је много лакше да истрајете у постизању свог циља.

Будите добри према себи

Престаните да се поредите са славним личностима, или другим мамама из окружења. Умјесто да бројите сваки залогај и осјећате грижу савјести кад не стигнете да вјежбате, на процес губљења килограма треба да гледате као на забавно путовање у ком се свака станица рачуна. Ви сте најважнија особа својој беби и треба да волите своје тијело зато што вам је омогућило да је донесете на свијет.