latinica  ћирилица
10/09/2015 |  16:47 | Аутор: Агенције

Хитлерова тајна оружја са којима је хтио да промјени историју (ВИДЕО)

Технологије које су користили и развијали нацисти током Другог свјетског рата биле су деценијама испред свога времена, а многима су касније послужиле и као инспирација за стварање модерних летјелица.
Нацисти - Фото: Wikipedia
НацистиФото: Wikipedia

Часопис 'Оружја Другог свјетског рата' представио је неколико тајних, смртоносних оружја нациста која су створена током Другог свјетског рата:

Хитлерово тајно "летеће бомбардерско крило"

Бомбардер "Horten Ho 229" дизајниран је за ношење приближно тоне наоружања током лета од готово 15.000 километара и при брзини од 600 километара на сат.

Опремљен је са два турбомотора, два топа и Р4М ракетама. Бомбардер "Horten Ho 229" био је први свјетски тајни авион који је на први лет кренуо 1944. године.

Наводно је шеф нацистичког Луфтвафеа, Херман Геринг, додијелио пола милиона рајховских марака браћи Рајмару и Валтеру Хортену за производњу те летјелице.

Хортен Хо 229 имао је много проблема, па није дуго опстао у борби. Умјесто тога, бомбардерским инжењерима он данас служи као инспирација за нове летјелице, попут бомбардера "Northrop Gruman B-2-a".

Фриц X – радијски навођена бомба

Фриц се сматра “дједом паметних бомби“. Ова бомба могла је да носи експлозив тежак 1564 килограма, а опремљена је била с радио пријемником и софистицираном контролом која је помагала у навођењу бомби до циља.

Према америчким ваздушним снагама, Фриц X могао је пробити оклоп од 71 центиметра и био је примјењив на 6000 метара надморске висине, што је у оно доба било изван досега противваздушне одбране.

Мање од мјесец дана након што је развијен, нацисти су њиме потопили бојни брод Рома у септембру 1943. године код Сардиније. Међутим, употреба Фрица X била је ограничена у борбама јер је свега неколико авиона било дизајнирано за ношење тих бомби.

Мина на даљинско управљање

Ова мина, названа Голијат, међу америчким трупама познатија је као “инсект“. Овим мини тенком управљало се помоћу џојстика, а покретала су га два електромотора које су касније замјенили гасни пламенови.

Дизајниран је како би носио између 60,3 килограма и 99,7 килограма високог експлозива, а употребљавао се за навигацију минским пољима и доставу експлозива на одбрамбене позиције.

Нацисти су произвели више од 7000 Голијата током рата и тако утрли пут за радио-контролисано оружје.

Авион на ракетни погон који је приближно 300 км/х бржи од најбрже летјелице

До касних 1930-их година, Нијемци су развијали "Messerschmitt Me 163 Komet", ракету на млазни погон с брзином од 700 километара на сат.

“Током тог времена хваљени амерички П-51 Мустанг борац, јурио је мање од 440 километара на сат“, пише у часопису 'Оружја Другог свјетског рата'.

Више од 300 Комета је и опремљено с двоструким 30 милиметарским топовима. Комети је бризна била истовремено и дар, али и проклетство јер је летјелица била довољно брза како би избјегла савезничко стрељаштво, али и пребрза да би погодила савезничко ваyдухопловство, пише "Business Insider".