latinica  ћирилица
11/09/2015 |  19:12 | Аутор: РТРС

Суша смањила приносе у воћарству, воћари ипак задовољни (ВИДЕО)

Суша је ове године смањила приносе и у воћарству, осим у засадима који имају обезбијеђен систем залијевања. Воћари су , ипак задовољни квалитетом, надају се да ће успјети продати овогодишњи род.

 У Горњим Подградцима код Градишке одржани су Десети дани воћа Поткозарја, привредна манифестација на којој су 74 излагача представили овогодишњу воћарску производњу општине Градишка.

 И поред климатски тешке године већина воћара општине Градишка успјела је да произведе квалитетно воће , које за сада има добру цијену на тржишту.

"Па година је била изразито сушна и ко је имао систем за наводњавање то се добро види, јабука  је јако добра код таквих произвошача, уствари супер је", рекао је воћар из Горњих Подградаца Звјездан Панић. 
Дарко Иишевић ,воћар из Совјака истиче да је шљива  ове године подбацила у многим засадима али рађа редовно и да је имао стварно добар принос поготово на сорти Елени.

Осим повољне откупне цијене ове године воћари могу рачунати и на додатне подстицајне мјере Владе Републике Српске.

Помочник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић каже да су то мјере подршке набавци бокс палета дакле амбалаже и мјера подршке подизању противградних мрежа, а до овог тренутка око 30 воћара је већ поднијело захтјев.

Подстицајне мјере дају резултате, јер је из године у годину воћарска производња све квалитетнија. Проблем представља количина која још није довољна да се Српска укључи на глобално свјетско тржиште.

"Оно што морамо као циљ имати то је да морамо појачати нашу укупну производњу и обезбједити да Републике Српска може у регионалном смислу да буде понуђач роба а са уситњеном и малом продукцијом веома је тешко се наметнути у већ створеним глобалним оквирима", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Први кораци у општини Градишка, која је изразито воћарски крај, у том правцу већ су начињени.

"У сарадњи са њемачком развојном агенцијом Гиз у току смо пројекта гдје би кроз робну марку ,,Сава гарден,, објединили сву значајнију воћарску и повртарску производњу ради јединственог наступа у тржним маркетима" истакао је начелник општине Градишка Зоран Латиновић.

Процјена је да ће ове године у општини Градишка бити убрано око 30.000 тона воћа , од чега је јабука са 20.000 тона водећа врста воћа.