latinica  ћирилица
12/09/2015 |  12:55 | Аутор: Агенције

Природни лијек: Једите рибу и ријешите се депресије

Чак 150 хиљада људи учествовало је у истраживању које је потврдило како прехрана на бази рибе смањује могућност од обољења од депресије код жена за чак 17 посто. Код мушкараца тај је постотак знатно већи, чак 20 посто!

Депресија је озбиљна болест која у Великој Британији, погађа сваког петог становника. Истраживања показују да су разведене особе посебно рањиве на овај тип менталног обољења, а на депресију су осјетљиви и самци.

Риба је природан лијек за таква стања, показују истраживања и умањује симптоме депресије, уколико се конзумира на дневном нивоу. Омега 3 масне киселине, којима је риба богата, утичу на допамин и серотонин, који директно утичу на депресију.

“Повећани унос рибе у наш организам зауставља депресију и дјелује превентивно“, рекао је за Телеграф професор Универзитета у кинеском граду Шандонгу, Донгфенг Занг.

Даљим истраживањем настојаће се тачно утврдити који то витамини, минерали или масне киселине утичу на спречавање депресије. За сада је тек утврђено како исхрана богата рибом доиста ублажава симптоме депресије и то у знатној мјери више код мушкараца, него код жена.