latinica  ћирилица
13/09/2015 |  14:15 | Аутор: РТС

Највећи талас који је створио човјек (ВИДЕО)

Холандски научници направили су највећи генератор таласа на свету у склопу мултимилионског пројекта за спас копна. Генератор "Delta Flume" је дио програма који треба да допринесе схватању природе мора које непрекидно пријети Холандији.
Генератор за највећи талас - Фото: РТС
Генератор за највећи таласФото: РТС

Битка против мора које пријети да једног дана потопи већи дио државе је холандска свакодневица. За највећи генератор таласа дато је невјероватних 26 милиона евра.

У њега стаје девет милиона литара воде која стиже из резервоара брзином од 1.000 литара у секунди, а може створити водене стубове висине пет метара!

Таласи путују дуж 300 метара дугог базена на чијем се крају налази низ детектора и мјерача. Такође, у базену се налазе баријере и удубљења која се по потреби могу повлачити или активирати.

Циљ је да научници испитају природне процесе попут поплава, како би се ефикасније борили против њих.

„Јуче смо направили талас од преко пет метара, али се надамо и већим“, рекао је др Бас Хофланд, приобални инжењер.

Таласе стварају челични зидови висине 10 метара, који гурају воду напријед-назад.

Холанђани имају веома добар разлог за заштиту своје земље од мора - двије трећине копна је у ризику од поплава.

У зиму 1953. године, високи талас комбинован са изузетно лошим временским условима је створио разарајући олујни талас у Сјеверном мору.

У Холандији, 1.500 квадратних метара земље је било потопљено и погинуло је скоро 2.000 особа. Тада је борба против поплава постала приоритет.

Интернационални панел за климатске промјене Уједињених нација је у извјештају за 2013. годину упозорио да би 2100. године средњи ниво мора могао да порасте између 28 и 98 центиметара.

Још једна научна студија доказала је да би у најгорем случају 600 милиона људи могло годишње да се сусреће са поплавама, што би довело до глобаланог издатка од 100 трилиона долара годишње.

Научници су додали да генерисањем већих таласа имамо шансу да сазнамо да ли одбрана од поплава може да се носи са све турбулентнијим морима.