latinica  ћирилица
13/09/2015 |  19:13 | Аутор: РТРС

До 15. новембра завршетак Јужног крила УКЦ у Бањалуци (ВИДЕО)

Дуге листе чекања и велике гужве у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци ускоро би требало да постану прошлост. До 15. новембра биће завршена изградња Јужног крила, у који ће до краја године бити усељен поликлинички дио Клиничког центра. Тиме ће бити раздвојени амбулантни од пацијената на болничком лијечењу.
Актуелно УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
Актуелно УКЦ БањалукаФото: РТРС

Болест од које 45 година болује Универзитетски Клинички центар јесу гужве и недостатак простора. Како су се организационе јединице развијале, све је већа била и потреба за већим простором. Изградњом Јужног крила у који ће бити смјештене – ОРЛ, офталмологија, неурологија, кардиологија, хематологија, завод за нуклеарну медицину и лабораторија, проблем би требао бити ријешен.

Завршетак Јужног крила, значиће раздвајање амбулантних од пацијената на болничком лијечењу, јер ће УКЦ, први пут имати поликлинички дио са дневном болницом и дијагностиком. Дио најсавременије опреме, већ је инсталиран, док је дио у фази уграђивања.

Зоран Алексић, предсједник Тима за праћење и реализацију уговорених радова на пројекту централног дијела Јужног крила каже да се са завршетком централног хола, који је енергетско-телекомуникационо-информатичко чвориште, стварају претпоставке да двије трећине Јужног крила буде пуштено у функцију.

"Отварањем Јужног крила који је површински огроман, који има огромне техничке али и грађевинске капацитете, стварају се услови да кроз тај поликлиничко-дијагностичко-амбулантни дио прође огромна већина болесника, што ће значајно убрзати процес рада, смањити трошкове, а требало би да значајно смањи и листе чекања" , истиче мирко Станетић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Пресељењу се једнако радују љекари, особље али и пацијенти, нарочито на клиникама гдје су листе чекања најдуже. Лабораторија, ће бити пресељена из сутерена, Инванзивна каридологија и Нуклеарна медицина добиће значајну опрему и простор. Најсавременији апарати за рано дијагностиковање болести од малигних до инфаркта срца ПЕТ ЦТ и СПЕКТ ЦТ скенери, који се сматрају револуцијом у дијагностици, већ су инсталирани у Јужном крилу.

"То су нове претраге које ће омогућити да нашим, првенствено онколошким болесницима омогућимо најсавременији дијагностички вид претрага које су стандард у свијету", каже Драги Станимировић, начелник Завода за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде.

Од пријема пацијента до прецизне дијагнозе, пут ће бити много краћи. Средства за изградњу Јужног крила обезбијеђена су кроз три различита кредитна аранжмана.Површина му је 18.000 квадрата, а са новим просторним капацитетима, најсавременијом опремом и врхунским тимом стручњака,Универзитетски клинички центар напредоваће на листи референтних здравствених установа у региону, али и шире.