latinica  ћирилица
14/09/2015 |  12:16 | Аутор: СРНА

Нема смањења запослених у институцијама БиХ

Директор Агенције за државну службу БиХ Невен Акшамија изјавио је данас у Сарајеву да нема простора за смањење запослених у институцијама на нивоу БиХ, док се у стручној заједници прича да на ентитетским нивоима постоји простор за смањење броја људи који обављају помоћне и техничке послове.

- Циљ реформе јавне управе није смањење броја запослених. Смањење броја запослених на свим нивоима унутар државне службе је могуће, али у том случају су нам потребне много веће реформе него што је сама реформа јавне управе и то би значило неки облик уставне реформе, а то је мало теже питање - рекао је Акшамија.

Он је пред почетак конференције из области управљања људским потенцијалима кроз програм - Јачање јавних институција у БиХ - истакао да ЕУ инсистира на изградњи капацитета, а не на смањењу запослених.

Према његовој оцјени, тај програм има за циљ побољшање комплетне јавне управе, чије тренутно стање није ни јако лоше, а ни веома добро. Додао је да модерно управљање људским ресурсима значи бољу, професионалну државну службу, која је више оријентисана према грађанима, те да селекација државних службеника све више треба бити заснована на компетенцијама, а не на слободном утиску, као и напредовање у служби.

Шеф одсјека у сектору за подстављења Агенције за државну службу Бојан Голић истакао је да је реформском агендом, коју је усвојило Предсједништво БиХ, указано да је реформа јавне управе једно од кључних поља на којем треба радити у процесу придруживања ЕУ. Наглашава, да Агенција у свакодневном раду значајно унапређује процес запошљавња у институцијама БиХ, а осим пар пројеката који се тичу електронске пријаве који ће значајно смањити трошкове пријављивања на јавне конкурсе, у процесу је усвајање употребе и компетенција који ће на крају резултирати избором државних службеника у складу са принципима мериторности и објективности.

- Све ово се ради како би најбољи кандидати добили посао у државној служби - рекао је он, подсјетивши да се сада на конкурс за једно радно мјесто пријави 100 кандидата због чега треба радити на томе да све девијације приликом запошљавања буду сведене на минимум.

Он је рекао да је запослено нешто мање од 4.000 државних службеника у институцијама, подсјетовши да су државни службеници лица која морају имати завршен факултет, односно седми степен стручне спреме.