latinica  ћирилица
14/09/2015 |  14:29 | Аутор: Агенције

Препознајте симптоме три најчешће полно преносиве болести

У школама се полно преносиве болести овлаш спомињу на часу биологије, а ако нисте студирали медицину, шансе да знате да препознате симптоме неких најраширенијих велике су само ако их је имала вама блиска особа која је без стида причала о њима.
Заштита (Фото: Thinkstock) -
Заштита (Фото: Thinkstock)

Чињеница је да већина инфекција тихо буја у вашем тијелу без икаквих симптома, поготово међу младима.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести упозорава да се готово половина од 20 милиона нових дијагноза које се годишње појаве у САД-у догађа међу младима, узраста између 15 и 24 године, али то исто тако значи да су и старији у опасности. Зато, причајте с младима, али и сами обратите пажњу на сљедеће три најчешће болести.

ХПВ

Хумани папилома вирус је толико раширен да га често прозивају 'прехладом секса'. Према подацима којима располаже Центар, готово свака полно активна особа ову вирусну инфекцију 'заради' у неком тренутку живота, а можете је добити путем вагиналног, оралног и аналног секса, али и другим контактима 'коже на кожу' током секса.

Постоје и врсте ХПВ-а које се шире путем брадавица на кожи, иако уопште нису преносиве полним путем. За сада је откривено више од 200 типова ХПВ-а, а већина инфекција је безопасна и тијело их се само од себе ријеши, јер се имунитет може сам обранити од њих.

Иако већина типова нестаје без значајнијих проблема, постоји бар 13 врста које могу узроковати појаву гениталних брадавица и различитих врста карцинома, као што су рак грлића материце, пениса и уста. А многи од тих карцинома су врло ријетки.

И мушкарци и жене су носиоци ХПВ-а, па се мушкарцима савјетује да потраже помоћ љекара кад уоче необичне израслине на пенису, анусу, у устима или грлу. За разлику од других полно преносивих болести, тестирање којим ће се наћи присутност ХПВ-а могуће је обавити једино на женама, јер не постоји једноставан тест за мушкарце.

Зато би жене требало редовно да раде папа тест, како би се уочиле промјене на грлићу матернице, иако се рак обично развије за 10 до 15 година.

Постоје вакцине за мушкарце и жене, против ХПВ-а, али већина је дјелотворна ако се прими у узрасту од 11 или 12 година. Од када се спроводе вакцинисања, смањиле су се абнормалне промјене у ћелијама грлића материце код младих жена.

Такође помаже исправно коришћење презерватива, који могу помоћи у смањењу шансе за појаву инфекције, иако вирус може утицати на подручје које није било заштићено. На смањење могућности заразе утиче, нормално, и мањи број сексуалних партнера, иако чак и они с једним партнером могу обољети од ХПВ-а.

Хламидија

Најчешће се шири међу младима, старим између 20 и 24 године, јер се на 100.000 људи зарази њих 2.451.

То што сте се заразили бактеријом не значи да ћете имати икакве симптоме, па многи не знају да су заражени и шире бактерију, а труднице с хламидијом могу заразити и бебе, које се тако могу током порођаја разбољети од упале плућа. Они који пак имају симптоме могу осјећати пецкање за вријеме уринирања или примјетити појачан секрет из вагине или пениса.

Код мушкараца, бактерија може утицати на сјеменовод, што може узроковати болове али и трајне посљедице као неплодост.

Све дјевојке млађе од 25 година требало би да се једном годишње тестирају на хламидију, јер се и код њих болест може развити у неплодност, хроничну бол карлице или стварати компликације у трудноћи.

Добра вијест је да је хламидија потпуно излијечива са недјељном дозом антибиотика. Иначе, можете смањити шансе од заразе ако сте с партнером који се тестирао и ако редовно користите презервативе.

Херпес

Једна од шест особа узраста између 14 и 19 година обољеће од херпеса, који могу да узрокују двије врсте вируса. И упркос томе што сте чули о полно преносивим болестима - да их увијек прате болови - херпес некад може имати благе или никакве симптоме.

Важно је запамтити да сте, ако се заразите овим вирусом, заражени остатак живота, а већина људи и не зна да га има. Они који пак примјете симптоме, могли би херпес замјенити с кожном болести.

Мјехурић се наиме појави у облику врећице испуњене течношћу па је изузетно заразан. Може се појавити на полном органу, анусу или устима два до 12 дана након заразе.

Избијање мјехурића може трајати од двије до четири недјеље, а прво избијање може бити изузетно болно и праћено високом температуром, боловима у тијелу, натеченим лимфним чворовима и главобољом. Учесталост избијања такође може варирати од особе до особе, иако се симптоми обично с временом смањују.

Херпес може дуготрајно да утиче на здравље, јер вирус може да узрокује учестале инфекције очију, а код особа ослабљеног имунитета, може оштетити и кичмену мождину и мозак.

Херпес се шири вагиналним, аналним и оралним сексом, а нажалост не постоји лијек који ће га у потпуности излијечити иако се одређеним лијековима могу смањити избијања и шансе да пренесете вирус партнеру.

Можете да га спријечите ако користите презерватив и ограничите полне односе на једног партнера (који се тестирао и нема присутан вирус у организму).