latinica  ћирилица
19/09/2015 |  15:39 | Аутор: Агенције

Да ли је газирана вода заиста толико штетна?

Често нас упозоравају да водимо рачуна о конзумирању газиране воде јер шкоди желуцу, костима и зубима, али то можда није баш онако како су нас увјеравали.

Сви знамо да свакодневно испијање слатких, газираних напитака није паметна идеја јер комбинација шећера и киселине коју је проузроковало обогаћивање угљен-диоксидом због којег добијамо мехуриће, има негативно дејство на наше здравље.

Сватко ко је покушао преко ноћи да оставити новчиће у чаши коле зна да ће добити чист и сјајан новац, а разлог за то је фосфорна киселина у пићу која уклања премаз оксида који се с временом таложи на новцу.

А кад то знате, вјероватно ћете размислити о томе да се пребаците на воду.

Више користи него штете

У газирану воду додаје се угљен-диоксид под притиском. Као резултат тога у води се налази слаба углењична киселина, која може да проузрокује (ако попијете велику количину одједном) штуцање и горушицу. Али, ако је конзумирате умјерено она не само на неће шкодити, него ће имати добро дејство на ваш стомак, тачније помоћи ће вам ако иначе патите од затвора.

Испијање превише газиране воде створиће осјећај надутости, али управо захваљујући томе можете да избјегнете преједање. Све што треба да учините јесте да попијете минералну воду прије јела и осјећаћете се пуније, па ћете мање јести.

Вјероватно сте чули да неки људи намјерно остављају газирана пића отворена, па их пију кад дехидрирају, ако их муче желудачне тегобе или након повраћања и мамурлука. Али, истраживања нису потврдила никакву или су уочила врло малу ефикасност ових 'рецепата'.

Ако не шкоди вашем желуцу, сигурно сте чули и приче о томе како газирана пића ослабљују ваше кости. И опет, нема доказа који потврђују ту тезу.

Канадско истраживање из 2001. године открило је да тинејџери који пију много газираних пића (не воде!) имају мање калцијума у костима, али нису могли да открију да ли је тај проблем повезан са самим пићима или је од већег значаја била чињеница да људи који су конзумирали газирано нису пили много млијека.

У Фрејмингемовом истраживању срца, које је почело 1948. године и пратило групу људи током више година, пратили су се ризични чиниоци за развој срчаних болести. Откривено је да жене које су три пута недјељно пиле газирана пића налик коли имају мању густину костију и слабе кукове, док остала газирана пића нису чинила никакву разлику.

Аутори су разматрали могућност да дејство зависи од кофеина и утицаја фосфорне киселине (које нема у газираној води), које и даље не разумијемо. Могуће је да ове двије супстанце на неки начин блокирају апсорпцију калцијума, иако још још увијек нико не зна како се то тачно догађа.

У погледу зуба, сви 'знамо' да газирана пића шкоде зубној глеђи, зар не? Можда и не. Наиме, мало је истраживања спроведено конкретно о утицају газиране воде, иако их има много с другим газираним пићима у главној улози. У истраживању Берија Овенса са стоматолошког факултета у Тенесију, доказано је да су пића налик кока-коли најкиселија, слиједе дијеталне верзија кола напитака, па кафа.

Овенс је тврдио да није битан само пХ пића, већ и колико јако пиће задржава ту киселост у присутству других материја, пошто се у устима налазе и пљувачка и остаци хране, који могу да утичу на ниво киселости.

Према тој теорији, газирана пића на воћној основи у комбинацији са колом показала су се као најкиселија (дијеталне верзије су биле тек мало боље), након чега су слиједили остали газирани напици на воћној бази, па воћни сокови и на крају кафа. Другим ријечима, нека газирана пића могу да оштете зубну глеђ.

Битно је напоменути и да је ситуација много гора ако дуго држите газирано пиће у устима, јер се тада пХ ниво подиже у цијелим устима, а најмање штете ћете нанијети ако газирана пића пијете на сламку, тј. ако она ни не дођу у додир са зубима, пише ББЦ.

Иако вода с укусом није толико безопасна као обична, дејство газиране није доказано. Постоји неколико непотпуних истраживања, па се нико не усуђује да искаже јасан став, али чини се да је истина негдје између. Тј. да је газирана обична вода киселија од негазиране, али и мање кисела од негазиране воде с неким укусом.

Дакле, ако се желите да се пребаците с обичне воде на неку другу, нека то слободно буде газирана, јер је она најмање штетна од свих других газираних пића, а по свему судећи и није толико лоша као што се прича.