latinica  ћирилица
20/09/2015 |  16:43 | Аутор: Агенције

Изгледајте млађе уз ових 8 намирница

Исхрана итекако утиче на наше здравље, али осим изнутра, она дјелује и на наш спољашњи изглед.
Здраве намирнице (Фото: Thinkstock) -
Здраве намирнице (Фото: Thinkstock)

Бројних здравствених страхова можете се рјешити без много муке добрим одабиром намирница, а правилна исхрана неће учинити чуда само за ваш струк већ побољшати и ваш имунитет.

"Исхрана директно утиче на ваш свакодневни изглед, и игра кључну улогу у томе како ћете старити", каже љекар Џошуа Цајхнер и додаје да паметан приступ укључује храњиве материје, минерале и засићене киселине, као и антиоксидансе који штите ваше тијело од штетног стреса из окружења.

Припремите се и крените у куповину, јер ово је прави тренутак да почнете пазите шта једете, како бисте остали што дуже младолики као споља, тако и изнутра.

Лубеница

Овај омиљени љетњи слатки залогај богат је ликопеном, "антиоксидансом који лубеници и парадајзу пружа црвену боју, и помаже кожи у 'одбијању' УВ оштећења", каже нутриционистица Кери Гласман. Научници вјерују да лубеница садржи чак 40 одсто више фитохемикалија од сировог парадајза, што је екививалент заштитном фактроу (СПФ) 3.

Шипак

Сјеменке овог чудесног воћа прште од антиоксиданата попут витамина Ц, који спријечава појаву бора, финих линија и суве коже тако што неутралише слободне радикале који старе кожу. Једно истраживање показало је да су средовјечне жене које су конзумирале више витамина Ц имале мање бора и проблема са сувом кожом. Псим тога, шипак садржи и антоцијан који повећава производњу колагена (због чега кожа изгледа чвршће) и киселине које смањују упалне процесе проузроковане УВ оштећењима.

Кафа

Она кафа коју с уживањем пијете сваког јутра не само да ће вам помоћи да спремнији кренете у нови дан него ће и њени биоактивни састојци штитити вашу кожу од меланома (петог најчешћег карцинома у САД). Недавна истраживања показала су да, што више кафе пије особа, то је мања шанса да ће се разбољети од ове болести.

Боровнице

Ове бобице подариће вашој кожи сјај и свјеж изглег. Боровнице снабдијевају кожу витаминима Ц и Е (два антиоксиданта који раде у тандему како би улепшали кожу, уједначили тен и борили се против оштећења проузрокованих слободним радикалима).

Кељ

На дугој листи вриједности овог зеленог лиснатог поврћа налазе се витамин К (који обезбијеђује добро згрушњавање крви, па крвни судови око очију не 'цуре' и не изгледате као статиста из филма “Walkig Dead“) и мноштво гвожђа. Недостатак гвођжа огледа се у блиједој кожи, због чега су крвни судови и капилари видљивији.

Јаја

Ваши нокти састоје се из бјеланчевина, па би због недостатака могли да имате проблема с пуцањем. Јаја су добар извор витамина Б комплекса који метаболише аминокислине које улазе у састав бјеланчевина.

Ораси

Омега-3 масне киселине (налазе се у природним уљима која одржавају влагу косе) и витамин Е (учествује у зацијељивању оштећених фоликула) два су тајна састојка која стоје иза сјајних праменова, а ораси садрже оба састојка. Осим тога, богати су бакром који ће вашу природну боју косе учинити богатијом и живљом, а истраживања су показала да би мањак минерала могао да буде дежуран кривац за прерану појаву сједих.

Диња

Слатка диња садржи бета каротен или витамин А, за који се вјерује да регулише раст ћелија коже на власишту и себума у спољашњем слоју коже. То спријечава зачепљење пора, и не ствара се перут, пише Тајм.