latinica  ћирилица
20/09/2015 |  19:28 | Аутор: Агенције

Мед ипак није толико здрав

Иако многи сматрају да је мед здравији и природнији избор од бијелог шећера, нова истраживања открила су да мед можда и није толико здрав колико се мислило.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

Тим нутрициониста за "Journal of Nutrition" тврди како мед има исто дејство на тијело као и бијели шећер, и да је богат кукурузним сирупом, јефтиним заслађивачем.

Водитељка истраживања Сузан Рац каже како су намјеравали да докажу разлике између меда и шећера, али на крају су утврдили како су 'веома, веома слични'.

За потребе истраживања упоређени су утицаји меда, шећера и кукурузног сирупа на 55 добровољаца. Замољени су да једу 50 г дневно једног од ових заслађивача.

При крају истраживања, доказано је да сва три заслађивача имају једнак утицај на добровољце. Ниво триглицерида, липида који може да изазове ризик од срчаних болести, повећао се код свих испитаника, без обзира који су заслађивач користили.

Управо због овог истраживања, нутрициониста Сара Стенер упозорава да мед не би требало сматрати 'здравим избором'.

Нагласила је и да мед садржи доста калорија. 'Кашичица меда садржи 23 калорије и 6 г шећера док шећер садржи 16 калорија и 4 г шећера.. Мало меда неће вам нашкодити, али запамтите да уједно додаје шећер и калорије', закључује Стенер.