latinica  ћирилица
21/09/2015 |  15:43 | Аутор: CNN

У Аустралији програмирање од првог основне

Увођење програмирања у тако раном узрасту има везе са појачаним фокусом државе на компјутерско обрађивање науке, технологије, инжењерства и математике.
Суперкомпјутер (илустрација) -
Суперкомпјутер (илустрација)

Ученици у Аустралији ће програмирање у школама добијати у раним разредима, и то прије него што почну да уче историју и географију.

Дјеца ће већ са 5 година бити упозната са основнм рачунарским операцијама, а са седам ће почети да уче програмирање, саопштило у петак је аустралијско министарство образовања. То значи да ће бити обучавани на компјутеру прије него што се сусретну са часовима историје или географије.

То је уједно и посљедњи велики потез министра образовања Кристофера Пајна, који је из Министарства просвјете јутрос прешао у Министарство за индустрију, иновацију и науку.

Увођење програмирања у тако раном узрасту има везе са појачаним фокусом државе на компјутерско обрађивање науке, технологије, инжењерства и математике (такозвани СТЕМ програм), а та идеја се очигледно подудара са планом новог премијера Малколма Турнбула да будуће раднике из области економије и нуке обучава у најранијем узрасту.

Као и свака иновација и ова има противнике. Лидер опозиције Бил Шортен је рекао:

“Премијер планира да почне да обучава дјецу у првом основне за будуће послове? Кад је мислио да их запосли? Када напуне 11 година?“ запитао се Шортен.

Влада ће уложити 12 милиона аустралијских долара у овај програм.