latinica  ћирилица
21/09/2015 |  18:39 | Аутор: Агенције

У Бечу уграђена прва минијатурна срчана пумпа

Уграђујући по први пут у свијету нову срчану пумпу једном пацијенту на Универзитетској клиници за хирургију у Бечу, Медицински факултет у том граду је успоставио још једну прекретницу у савременој медицини.
Срчана пумпа (Фото: HeartWare Inc.) -
Срчана пумпа (Фото: HeartWare Inc.)

Према ријечима Гинтера Лауфера, начелника одјељења за срчану хирургију, ова минијатурна срчана пумпа се сматра значајним напретком у терапији срчане слабости и потенцијално би могла да промјени терапију срчане инсуфицијенције. Ова пумпа нове генереације је први пут уграђена у Енглеској и на Клиници Медицинског факултета у Бечу.

Нова срчана пумпа се може програмирати према више типова крвних токова како би се побољшао крвоток код пацијената са повећаном срчаном инсуфицијенцијом. Алгоритам пулса омогућава љекарима појединачно подешавање импланта сваког пацијента.

Ова пумпа заузима веома мало простора и идеална је за минимално-инвазивне захвате имплантације. Метода којом се ово помагало уграђује преко малих резова на кожи развијена је претходних година на Одјељењу за срчану хирургију Клинике Медицинског факултета у Бечу.