latinica  ћирилица
22/09/2015 |  12:04 | Аутор: РТРС

Успјешна операција шаке у Универзитетској болници Фоча (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча компликованим хируршким захватом први пут у Српској успјешно су спојени одрезани прсти са шаком .
Операција шаке - Фото: РТРС
Операција шакеФото: РТРС

Операција је трајала више од четири часа и након тринаест дана љекари тврде - двадесеттрогодишњи Рогатичанин Александар Радовић, уз физикалну терапију, успијева да покреће прсте на лијевој руци.

- То је био радни дан као сваки други. Радио сам за циркуларом, тренутак непажње и крв је била свуда око мене, рекао је Радовић потресујући дешавање од прије двије седмице.

Након незгоде одмах је из Рогатице пребачен у фочанску болницу. Операцијом коју су предводили Дражан Ерић пластични хирург, Максим Ковачевић ортопед и Миливоје Достић , анестезиолог успјели су да му спасу функције лијеве шаке.

Микрохирушки комплексан оперативни захват захтијевао је да се добро повежу – артерије, тетиве, нерви и вене.

- То је у суштини најтежи ниво за ремплантацију. Морате да направите тако добре анемостазе тих малих крвних судова и артерјиски и венски да би та шака циркуларно профункционисала, истакао је доц. др Дражан Ерић шеф Одјељења за пластичну и реконструктивну хирургију Универзитетске болнице Фоча.

Александар ће за који дан на кућно лијечење. Срећан је да су фочански стручњаци успјели да врате живот уништеној шаци , која његовој породици обезбјеђује егзистенцију.