latinica  ћирилица
22/09/2015 |  13:37 | Аутор: СРНА

Сноуден: Ванземаљци нам шаљу кодиране поруке

Најпознатији "звиждач" Едвард Сноуден, ког САД траже због објављивања тајне дипломатске кореспонденције, тврди да ванземаљци шаљу поруке у шифрама, па их не разликујемо од позадинске "свемирске буке".
Едвард Сноуден - Фото: ТАНЈУГ
Едвард СноуденФото: ТАНЈУГ

Сноуден наводи да је ријешио такозвани "Фермијев парадокс", односно да је одговорио на питање: С обзиром на то колико је свемир велики и колико је стар - како то да људи још нису примили никакве сигнале?

Он тврди да је потреба за шифровањем информација универзална на Земљи, па нема разлога да и ванземаљци не кодирају своје поруке.

- Када гледате добро шифровану информацију, уопште не схватате да је шифрована. Информацију је тада немогуће разликовати од позадинске буке - наводи Сноуден.

Према његовом објашњењу, када анализирамо све што хватају сателити, или све што чујемо од наше цивилизације, ако ванземаљци заиста постоје, сва њихова комуникација је за нас - кодирана.

- Оно што чујемо, ванземаљску телевизију или телефонски разговор или поруку свемирског брода матичној планети, шта год то било, не можемо разликовати од свемирске позадинске радијације - прецизира Сноуден.

Научници, пак, тврде да "супер напредне цивилизације" не постоје у дијелу свемира који је близу Сунчевог система, па нема опасности од инвазија, али ни могућности за "блиске контакте треће врсте".

Најновија истраживања показују да нема ни трага од супер напредних свјетова, који се на скали развијености сврставају у Тип 3.

Научници, истовремено, наводе да људска врста није још достигла ни Тип 1, већ да ће то успјети да оствари тек за стотину до двије стотине година, наводе научни портали.