latinica  ћирилица
22/09/2015 |  22:28 | Аутор: РТРС

СПЕЦИЈАЛ: Канабис као лијек - корак до живота

Уље канабиса у земљама региона, као ни код нас, још није легализовано у медицинске сврхе. Била је то тема наше вечерашње специјалне емисије посвећене утицају канабиса у лијечењу тешких болести, као што су милтипла склероза или канцер. Уље канабиса као терапију обољелим од малигних болести већ је одобрила Америчка агенција за лијекове. О овим питањима говорили су стручњаци и обољели.
Специјал - о канабису као лијеку - Фото: РТРС
Специјал - о канабису као лијекуФото: РТРС

Члан радне групе за легализацију канабиса у Србији доктор Предраг Николић прије годину дана и сам је оболио од малигне болести. Као пацијент одлучио је да употребљава уље канабиса и прије коначне дијагнозе, што му је, како каже, олакшало живот са тешким обољењем.

И док алтернативна медицина признаје дјелотворност канабиса, а пацијенти чекају на његову легализацију, тренутна легислатива и даље га третира као психоактивну супстанцу.

Словенија је дјелимичном легализацијом отишла корак даље у односу на земље региона, али неопходно је да га у потпуности легализује код лијечења тешких обољења.

У вечерашњем Специјалу покренута су многа питања о теми о којој је струка подијељена, а на шта чекају обољели. Према процјенама, 20 одсто од укупног броја обољелих од карцинома у БиХ годишње умре од неког од облика ове болести. Из године у годину, број новообољелих од малигних болести повећа се за око 10.000, а скоро трећину карцинома могуће је излијечити раним откривањем и правовременим лијечењем.