latinica  ћирилица
24/09/2015 |  14:23 | Аутор: Агенције

Параплегичар проходао након петогодишње парализе (ВИДЕО)

Младић који је због повреде кичмене мождине остао парализован, поново је проходао након што су му научници преусмјерили сигнале из мозга у електроде на кољенима.
Параплегичар проходао након петогодишње парализе - Фото: Screenshot/YouTube
Параплегичар проходао након петогодишње парализеФото: Screenshot/YouTube

Двадесетшестогодишњи Американац који је након несреће која му је узроковала парализу од струка на доле, провео пет година у колицима прва је особа са параплегијом која је проходала без ослањања на роботске екстремитете који се ручно контролишу.

Неурохирурзи са универзитета у Калифорнији направили су трансфер сигнала из мозга 26-годишњег Американца до електрода у оба његова кољена. Овај захват назван је “неуро бајпас“.

Након интензивних тренинга човјек је успио да прохода без помагала 3,5 метара, док му је рам за ходање помогао да не падне.

“Овим смо доказали да можете да регенеришете сигнале у мозгу који утичу на ходање. Овај неинванзивни систем стимулације мишића ногу је обећавајући и ако га још унаприједимо могуће је да ће у ближој будућности параплегичари ходати“ , рекао је један од неурохирурга.

Овом човјеку биће потребно још доста времена и вјежбе да би слободно проходао, али чињеница да може да хода било како, велики је помак.

И поред тога што је ово огроман успјех, научници објашњавају да је потребно још тестова да би се цијели систем усавршио. Иако је пацијент својим ногама прешао три и по метра, компјутер је понекад заказао, односно збуњивао се због два различита типа можданих сигнала - оних који контролишу равнотежу и оних који стимулишу кретање.