latinica  ћирилица
25/09/2015 |  08:45 | Аутор: СРНА

Комбинација гена крива за враћање болести рака

Научници су открили "генетски кључ" односно разлог зашто се неки типови рака дојке враћају, што би могло да води бољем лијечењу.

Истраживачки тим са британског Сангер Института, у близини Кембриџа, утврдио је да је одређена комбинација гена у туморима кривац за враћање или ремисију рака.

Према њиховим истраживањима, обухватање ових гена у раном лијечењу могло би да буде рјешење.

Код сваке пете особе обољеле од рака дојке болест са враћа на мјесту првобитног тумора или напада неки други орган, подсјећа Би-Би-Си.

Истраживачи су анализирали податке о туморима код 1.000 пацијенткиња које болују од рака дојке, укључујући 161 особу код којих се болест вратила или се проширила.

Упоређивањем примарног и секундарног тумора научници су открили значајне генетске разлике, а мутације у секундарним канцерима биле су релативно непознате у туморима који су дијагностиковани први пут.

Тим је утврдио да модели које су пронашли указују да допуна гена канцера у неким примарним канцерима чини да се они врате у будућности.

Научници сматрају да љекари могу да употријебе ово знање и идентификују пацијенте код којих постоји велики ризик од враћања рака и тако изаберу најбољи третман против одређене генетске мутације.