latinica  ћирилица
26/09/2015 |  17:07 | Аутор: klix.ba

Бактерије с плишаних играчака могу да изазову тровање

Плишане играчке које су дјеци најбољи пријатељ могле би да представљају потенцијалну опасност по њихово здравље – у 90 посто случајева када дјеци играчка испадне на под, може да покупи разне прљавштине и бактерије.
Плишане играчке (Фото: Thinkstock) -
Плишане играчке (Фото: Thinkstock)

Стручњаци су упозорили да 80 одсто бактерија с плишаних играчака може да изазове тровање, а тестови су показали и да је једна од четири играчке садржала трагове измета.

Према истраживању компаније "Dettol", три од четири медвједића родитељи не перу након што им је дјете било болесно, а један од пет никад није био опран.

Микробиолози су након извађених брисева с разних дјечијих плишаних играчака пронашли бактерију "Staphylococcus", која је била узрок тровања, а, такође, четвртина њих садржи и колиформне бактерије што упућује на могућу присутност штетних организама.

Др Лиса Екерли, стручњак за кућну хигијену, рекла је за "Mail Online": "Све што дјеца стављају у уста мора да буде хигијенски чисто, али је тешко узети од дјетета омиљеног меду да би се опрао, што значи да може да постане врло прљав". Она савјетује да се играчке редовно перу у веш машини.

Као дио кампање "Care For Your Bear", која има за циљ подизање свијести о разним микророганизмима који вребају на дхечијим плишаним медама, Детол је саставио водич о смањењу ризика од обољевања дјетета:

1. Оперите плишаног медведића на ниској температури у веш машини

2. Избјегавати да перете плишане играчке с регуларним вешом, јер тиме не само да ћете зауставити ширење бактерија, већ и спријечити промјену боје играчака или веша

3. Меду треба сушити природним путем

4. За додатну заштиту по потреби ставити меду у мрежасту врећицу за прање или јастучницу

5. Редовно одстрањивати мрље сунђером.