latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:57 | Аутор: Агенције

Пронађен лијек против старачког сљепила?

Хирурзи једне очне клинике у Лондону извели су прву операцију матичним ћелијама која је усмјерена на спријечавање губитка вида узрокованог старосном дегенерацијом мрежњаче.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Лијек за најчешћи облик сљепила развили су британски хирурзи у овој пионирској операцији. Стручњаци су овај напредак окарактерисали као велики корак напријед у лијечењу старосне дегенерације мрежњаче.

То значи да оваква операција може да преокрене губитак вида и да се пацијенти лијече на исти начин као и обољели од катаракте. Ова пионирска операција изведена је на женском пацијенту од 60 година. Поступак је био успјешан, али мора да прође пар мјесеци прије него што утицај на њен вид буде познат.

Макуларна дегенерација је најчешћи узрок сљепила старијих људи за коју тренутно не постоји лијек, а третмани помажу само неким пацијентима.

Хирург, професор Линдон да Круз са ове очне клинике у Лондону је изјавио да је веома узбуђен због могућности коју пружа нова процедура лијечења. Он је рекао да се нада да ће оваква операција постати уобичајена попут операције катаракте и да ће стати на крај проблему губитка вида у старости.

Старосна дегенерација мрежњаче се јавља када се групе ћелија у задњем дијелу ока оштете.

Нова техника лијечења подразумева гајење матичних ћелија у лабораторији које стварају један слој ћелија који би замјенио оне у зараженом дијелу ока.

Професор Да Круз је изјавио да је разлог њиховог усхићења тај што су успјели да створе савршену копију и слој ћелија и да их успјешно трансплантују.

Ћелије које су гајене у лабораторији су узете из донираних ембриона који су настали путем вјештачке оплодње, али никада нису искоришћени.

За више и боље резултате неопходна су већа клиничка истраживања на већем броју пацијената, али се научници надају великом успјеху овог третмана.