latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:21 | Аутор: Вечерње новости

Српски стручњаци: Насељавање Марса још нереално

За стручњаке Астрономског друштва "Руђер Бошковић" насељавање Марса и даље је нереално. На Црвеној планети, због ниског атмосферског притиска, вода не може дуго да остане течна.
Марс - (фото: www.nasa.gov) -
Марс - (фото: www.nasa.gov)

У вијести да је на Марсу откривена вода у течном стању нема ничег епохалног, мада је веома значајно и очекивано откриће, али и без права јој се даје "напумпани" призвук. А њено повезивање са открићем живота на Марсу или разматрања насељавања Црвене планете, крајње је, засад, нереално. Далеко смо још од било какве приче о колонизацији Марса, тренутно цивилизацијски прескупог и технолошки недоступног подухвата, кажу Бранко Симоновић и Александар Оташевић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

Откриће које је прије два дана објавила НАСА, да је на Марсу потврђено постојање течне воде, након дугогодишњих нагађања, узбуркала је јавност и научне кругове. Нарочито, јер једна америчка струја научника сматра да постојање течне воде повећава шансе да се на Црвеној планети открије и неки облик живота.

- Већ деценијама се зна да на Марсу постоји вода у гасовитом стању и као лед. Међутим, због изузетно ниског атмосферског притиска, 140 пута нижег него на Земљи, течна вода на овој планети не може да опстане. Може повремено да из гасовитог или залеђеног стања пређе у течно. Не зна се да ли је испод површине вода у течном стању, па да може повремено да избије не површину. Међутим, у том стању не може дуго да опстане - каже Оташевић.

Према досадашњим истраживањима, не треба очекивати стално присуство течне воде на површини Марса ни у малим количинама. Осим тога, према сазнањима и истраживањима, у првој милијарди година постојања Марса, постојали су много бољи услови за живот на Црвеној планети и можда га је тада и било. Трагови да је вода текла постоје и они су сондама снимљени.

- Вода са собом не доноси нужно и живот, иако је за постојање живота каквог ми знамо, вода неопходна. Колонизација Сунчевог система, па тако и Марса као најбољег кандидата, за нас је још далека будућност. Јер, поред постојања воде, за опстанак људи на Марсу потребно је још много тога - сматра Симоновић.

- По коментарима људи који су се окупили, видио сам разочарање, јер су из помпезне најаве очекивали вијести о открићу живота, а не течне воде - каже Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке. - Не треба потцјењивати ово откриће. Потврђено је, да упркос условима који на Марсу владају - хладноћа, низак притисак због ког вода на 10 степени прелази у гасовито стање, постоји мали "прозор" током љета , у ком вода може да остане течна већи дио дана. 

Како Бубњевић каже, позивајући се на америчке научне кругове, тамо гдје има течне воде треба тражити живот. У питању је више од тога да се вода само појављује, јер на једном дијелу Марса вода помјешана са сољу тече већи дио дана. Оно што можемо да очекујемо јесте постојање микроба у тој води.

Ако знамо да је живот на Земљи настао у води, све ово повећава шансе да ће научници на Црвеној планети можда коначно открити да је живот тамо постојао или да још постоји - каже Бубњевић.

Вода која је откривена на Марсу могла би да настаје отапањем подземних санти које настају у процесу у ком соли извлаче влагу из Марсове атмосфере или из подземних "резервоара". НАСА је раније објавила да је Марс у давној прошлости вјероватно имао велико море слично Атлантском океану, али је временом 87 одсто те воде испарило у свемир.