latinica  ћирилица
04/10/2015 |  15:53 | Аутор: СРНА

Дачић: Пријем самопроглашеног Косова у Унеско био би апсурд

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да би пријем самопроглашеног Косова у Унеско био апсурдна одлука, као и кад би неко предложио да "Исламска држава" постане чланица те организације УН.
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије оцијенио да би пријем самопроглашеног Косова био "самоуништавајући указ за Унеско".

"Четири наше светиње на Косову и Метохији проглашене су за светску културну баштину - Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, а Унеско их је прогласио светским културним добрима у опасности. А од кога им прети опасност? То би било као да неко предложи `Исламску државу` за чланство у Унеску", указао је Дачић.

Он је нагласио да Србију чека тешка борба, јер се гласање у Извршном савјету Унеска доноси већином гласова, а 32 од 58 чланица тог тијела признало је самопроглашено Косово.

"Сви у свету са којима смо разговарали у Унеску о нашем културном и верском наслеђу на Косову и Метохији, сви су сагласни са нашом аргументацијом, али постоји велика разлика између вербалне сагласности и формалног одлучивања, имајући у виду да су те земље признале самопроглашену независност Косова", рекао је Дачић.

Он је навео да би сједница Извршног савјета о стављању ове теме на дневни ред требало да почне 12. октобра, док би одлука на дневном реду Генералне скупштине требало да буде 21. октобра, гдје ће за доношење одуке бити потребна двотрећинска већина.

"Наш став је да о томе не треба разговарати док се о томе не буде разговарало у Бриселу, јер смо се на самом почетку договорили да то буде једна од тема дијалога. Због тога сматрамо да је штетно за даљи дијалог Београда и Приштине да се о овој теми одлучује на основу једностраних потеза Приштине и на основу прегласавања у Унеску", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је од доласка међународних снага на Косово и Метохију уништено више од 200 цркава, манастира и других вјерских и културних објеката, али и 8.000 надгробних споменика.