latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:37 | Аутор: Агенције

Српско коло за Гиниса (ФОТО/ВИДЕО)

Више од 12.000 фолклораша заиграло је коло у Новом Саду и тако оборило „Гинисов рекорд“ у игрању највећег и најдужег кола.
Нови Сад: Српско коло за Гиниса - Фото: РТРС
Нови Сад: Српско коло за ГинисаФото: РТРС

Играчи, "од седам до 77 година" старости, ухваћени за руке у непрекидном ланцу дугом шест километара, дуж четири новосадска булевара, одиграли у континуитету Велико бачко коло, Катанку и Ужичко коло, праћени музиком са разгласа као и громким аплаузима и овацијама публике.

Нови Сад: Коло за Гиниса     (Фото:РТРС)

 

На новосадским улицама и булеварима данас је око 12.000 играча из Србије и још 10 земаља, у народним ношњама пред више хиљада грађана, одиграло велико коло у намјери да оборе Гинисов рекорд у најдужем колу на свијету.

Велико коло за Гиниса   (Фото:РТРС)

 

Сплет игара из Србије у највећем колу на свијету, које ће највероватније и званично ући у Гинисову књигу рекорда, играли су чланови 258 културно-умјетничких друштава, дјеца и одрасли из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Бугарске, Италије, Мађарске, Словеније, Њемачке и Аустрије.

Била је то прилика да, осим учествовања у обарању необичног рекорда, фолклораши из разних земаља грађанима Новог Сада током лијепог октобарског недјељног поподнева прикажу љепоту игре и раскош крајева из којих долазе.

 

Нови Сад: Велико коло за Гиниса (Фото:РТРС)

А Новом Саду, како је изјавио Вученовић, ова манифестација ће бити још једна степеница на путу ка освајању титуле Европска престоница културе 2021. године.

Он је захвалио Удружењу "Велико коло" на великом труду у организовању ове лијепе приредбе, као и свима који су помогли да буде остварен.

 

 Коло за Гиниса   (Фото:РТРС)

Директор "Великог кола" Милан Веселиновић рекао је да је досадашњи Гинисов рекорд у тој категорији било коло које је играло 250 људи и додао да се у наредним данима, пошто одговарајућа Комисија Гинисове књиге рекорда провјери све детаље новосадске манифестације, из Лондона стигне и званична потврда да је Велико коло играно у Новом Саду нови рекордер.

Нови Сад: Коло за Гиниса   (Фото:РТРС)

Централном догађају, игрању Великог кола, претходили су концерти које су учесници манифестације приредили на више од 20 локација у граду.

Нови Сад: Коло за Гиниса  (Фото:РТРС)

Манифестација "Велико коло за Гиниса" имала је и хуманитарни карактер, јер су њени учесници дали подршку борби против болести дијабетеса.