latinica  ћирилица
06/10/2015 |  17:42 | Аутор: РТРС

Влада РС тражи одговоре: Шта ће бити с вишком резерви Централне банке? (ВИДЕО)

Влада Српске затражила је од српских чланова Управног одбора Централне банке одговор на тврдње да се од Банке тражи да вишак генералних резерви, на захтјев Дениса Звиздића буде искоришћен за формирање Инвестиционо- развојног фонда.
Сарајево: Централна банка - Фото: РТРС
Сарајево: Централна банкаФото: РТРС

Треба да се прекрши много законских процедура да би се план који је сковао Денис Звиздић претворио у дјело, али су се у влади, како кажу, одлучили на такав корак да би се на вријеме упознали са тим шта се у Целтралној банци дешава, и како се не би поновила ситуација из 2005. кад је ад-хок законским рјешењима одлучено да дио добити банке иде у буџет БиХ што је енитете оставило без 400 милиона марака. 

Зоран Тегелтија каже да је разговарао и са једним и са другим српским чланом у Управном одбору и да ће до састанка доћи крајем седмице.

Предсједница Владе, затражила је састанак јер како каже, иако опозиција тврди супротно, тајних разговора јесте било, и Влада неће дозволити формирање фонда, а потом Агенције која ће извлачити средства из Банке.

Према информацијама до којих је Влада дошла, гувернер Банке формирао је тим са задатком да провјере модалитете на које би се могао користити тај новац, јер је према закону коришћење генералних резерви намијењено искључиво за компензовање губитака Банке и не у друге сврхе.

"Тај посао је трребао бити завршен до 01.октобра- очигледно јесте. У тиму је главни еконмиста банке и четири члана Надзорног одбора. Очигледно је да се нешто дешава", каже министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија.

Тегелтија каже да очекује да ће са ПДП- овим и СДС- овим члановима у одбору, моћи да разговара отворено.

У ПДП-у који има једног члана у Управном одбору Централне банке, и данас су поновили да ниједан њихов члан неће сарађивати у ономе што је штетно по Републику Српску.

"Нисам баш упознат у сва дешавања у Централној банци, али нико од наших чланова неће учествовати у нечему што ће нанијети штету Републици Српској", каже генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак.

Никола Шпирић који је први упозорио на дешавања у Централној банци упитао је јуче опозицију због чега онда уопште разговара о томе са кадровима блиским Изетбеговићу.

"Можда ће Младен и на крају рећи то не може, али зашто је уопште отворио то питање, ако не би Младен, завршиће неко други", каже Шпирић.

Кориштење средстава Централне банке, како је испланирао Одбор за инвестиције БиХ, незаконито је и дубоко у супротности са одредницом да су ентитети власници банке, кажу представници Владе Српске, који сматрају да кључне одлуке у Банци, као што је располагање добити, треба да донесу ентитети.