latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:59 | Аутор: РТРС

НСРС о дугу РС и стратегији запошљавања(ВИДЕО)

Још се не назире крај шесте редовне сједнице Народне скупштине, започете половоном прошлог мјесеца. Скретање с дневног реда, недостатак кворума разлози су због којих је ова „маратонска сједница“ ушла у трећу седмицу засједања.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Screenshot
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Screenshot

Готово цјелодневна расправа данас се водила о дугу Републике Српске чије је укупно задужење, на крају прошле године, нешто више од пет милијарди марака.

Народна скупштина Републике Српске, у послијеподневном дијелу сједнице, размотрила је информацију о реализацији Стратегије запошљавања Српске од 2011. до 2015. године, за период 2013-2014. година. Након тога расправљало се о Информацији о реализацији стратегије развоја културе РС за период 2010-2015.

.......................

Народна скупштина Републике Српске размотрила је информацију о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Српској за 2014. годину.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је у завршној ријечи да ће пензије у Српској бити редовно исплаћиване, јер је Република по новом Закону о ПИО гарант исплате пензија.

Савановић је истакао да, иако је ситуација отежана, пензиони фонд није доживио крах.

Он је рекао да Влада Републике Српске ради на стабилизацији пензијског система у Српској.

У размотреној информацији се истиче да однос броја осигураника према броју корисника пензија у Републици има негативан тренд и да ће, уколико се у наредном периоду ово не побољша, то дугорочно негативно утицати на стабилност пензијског система Републике Српске.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем приједлога одлуке о изради плана парцелације за ауто-пут Бањалука - Добој по скраћеном поступку.

Посланици ће разматрати и приједлог одлуке о изради просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром Бањалука".

Биће разматран и приједлог одлуке зонинг плана подручја посебне намјене Андрићград по скраћеном поступку, те приједлог одлуке о изради просторног плана подручја посебне намјене "Клековача".

О апсолвираним тачкама, посланици ће се изјашњавати сутра.

.......................

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да трећина пензионера у Српској, односно њих 20.000, нема од чега да живи и да због тога користе социјалну помоћ.
"Брига о тим људима је недовољна. Због тога апелујем да буде сагледано како они живе и на који начин им могу бити побољшани животни услови", рекао је Ракуљ у обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Он тврди да Република Српска најмање издваја за пензије на простору бивше Југославије и да нема контроле примјене права.

Ракуљ сматра да је потребно промијенити споразум о исплати пензија који су потписали Република Српска и Федерација БиХ јер је штетан по пензионере у Српској.

Говорећи о информацији о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Српској у прошлој години, Ракуљ је оцијенио да личи на претходне информације које су посланици добијали у прошлим скупштинским сазивима.

.......................

Реализацијом стратешких циљева урађено је много на ревитализацији културе у Републици Српској, као пресудном фактору њеног будућег друштвеног, политичког и економског развоја, наводи се у информацији о реализацији Стратегије развоја културе Српске од 2010. до 2015. године.

"Утврђени циљеви су брижљиво одабрани и предложени, а произашли су из прилагођавања кроз форму стандардизације културе и њених комплементарних дјелатности са европским развојим циљевима", истиче се у информацији коју је размотрила Народна скупштина Републике Српске.

У информацији се наглашава да је увећана партиципација културе и учешће културних субјеката из Републике Српске на међународној сцени, са постигнутим значајним стваралачким циљевима.

Реализацијом Стратегије и афирмацијом капацитета културе, као области друштвеног и културолошког дјеловања, створени су услови за квалитетно очување идентитета, наводи се у овом документу.

.......................

Народна скупштина Републике Српске размотрила је информацију о реализацији Стратегије запошљавања Српске од 2011. до 2015. године, за период 2013-2014. година.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је незапосленост горући проблем не само Српске, већ свих земаља које су настале распадом бивше Југославије.

"Морамо чинити све да природни ресурс заједно са људским ресурсом ставимо у функцију одрживог живота на овим просторима, којег нема без развоја привреде и реалног сектора", истакао је Савановић.

Савановић је рекао да ће ресорно министарство за наредни период сачинити свеобухватнију стратегију запошљавања.

.......................

У Републици Српској у 2014. години број незапослених лица константно је био у благом паду, наводи се у Информацији о реализацији Стратегије запошљавања Српске од 2011. до 2015. године, за период 2013-2014. година.

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске 31. децембра 2014. године налазило се 142.675 лица, што је за 6.609 лица односно 4,4 одсто мање у односу на исти период у 2013. години, наводи се у информацији.

Образлажући ову информацију, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је у Народној скупштини Српске да је реализацијом мјера из Акционог плана и посредничком функцијом Завода за запошљавање у 2014. години са евиденције Завода запослено укупно 32.671 лице, што је за 13,2 одсто више у односу на исти период 2013. године.

Савановић је рекао да је у току 2014. године настављена реализација мјера из 2013. године, а реализовани су и нови пројекти, као што је подршка запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и незапослених демобилисаних бораца Војске Републике Српске "Заједно до посла" у 2014. години, те Пројекат подршке запошљавању у привреди Републике Српске у 2014. години.

...............

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас информацију о дугу са стањем на дан 31. децембра 2014. године у којој се наводи да је укупан дуг Српске износио 5,06 милијарди КМ.

На крају прошле године спољни дуг износио је 2,89 милијарди КМ, а унутрашњи 2,17 милијарди КМ. У прошлој години повучено је 643,25 милиона КМ кредитних средстава.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је јавни дуг Српске под контролом.

Укупан дуг Републике Српске на крају прошле године износио је 5,06 милијарди КМ, наводи се у Информацији о дугу са стањем на дан 31. децембра 2014. године.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија навео је да је на крају прошле године спољни дуг износио 2,89 милијарди КМ, а унутрашњи 2,17 милијарди КМ.

"Када је ријеч о спољном дугу, дуг буџета Републике Српске износио је 1,86 милијарди КМ, дуг јединица локалне самоуправе био је 63,45 милиона КМ, а јавних предузећа и Инвестиционо - развојне банке 964,68 милиона КМ", рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је, у структури унутрашњег дуга, дуг буџета Српске износио 1,53 милијарде КМ, да је дуг јединица локалне самоуправе био 330,36 милиона КМ, а фондова социјалне сигурности 309 милиона КМ.

Тегелтија каже да је укупни дуг Српске који подлијеже законском ограничењу 4,96 милијарди КМ, односно 56 одсто бруто домаћег производа , док јавни дуг који подлијеже законском ограничењу износи 3,99 милијарди КМ или 45 одсто БДП-а.

Министар финансија рекао је да се спољни и унутрашњи дуг редовно сервисирају, те да је по том основу у 2014. години у главној књизи трезора на име расхода евидентирано 518,14 милион КМ.

"На сервис спољног дуга односи се 264,98 милиона КМ, а на сервис унутрашњег дуга 253,16 милиона КМ. У прошлој години повучено је 643,25 милиона КМ кредитних средстава", додао је Тегелтија.

 Тегелтија је истакао да је циљ Владе да укупни дуг Српске буде 48 одсто бруто домаћег производа.

"У односу на БДП чињеница је да је јавни дуг у овој години мањи него 2005. године. Не треба да се поредимо са Федерацијом БиХ која другачије књижи и води свој дуг", рекао је Тегелтија, одговарајући на тврдње опозиције да је Српска презадужена.

Посланик СНСД-а Игор Жунић нагласио је да параметри дуга у Српској одговарају параметрима који владају у ЕУ.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица тврди да је 2011. године дуг износио 49 одсто БДП-а, а да је у прошлој години повећан на 58 одсто.

Посланик НДП-а Драган Чавић каже да, према параметрима Свјетске банке и ЕУ, Српска задовољава услове задуживања, али да је проблем структура дуга.

Укупан дуг Републике Српске на крају прошле године износио је 5,06 милијарди КМ, наводи се у информацији о дугу са стањем на дан 31. децембра 2014. године коју разматра Народна скупштина Републике Српске.