latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:11 | Аутор: Агенције

Дигитална зависност нарушава људско памћење

На основу најновијег истраживања доказано је да претjерано ослањање на коришћење рачунара и других електронских уређаја, негативно утиче на људско памћење.

Студија је показала да се све више људи ослања на компјутере када је у питању меморисање информација, него на сопствени ум.

Већина одраслих особа које и даље могу да се сjете свог броја телефона из детињства, не могу да запамте тренутне бројеве службених телефона или бројеве чланова породице.

Марија Вимбер са Универзитета у Бирмингему је изјавила да тренд тражења информација путем рачунара и интернета спречава накупљање дугорочног сjећања.

Студија, која се бавила испитивањем меморијских навика 6.000 одраслих особа у Великој Британији, Француској, Њемачкој, Италији, Шпанији, Белгији, Холандији и Луксембургу, открила је да би се више од трећине испитаника ослонило на компјутере како би се присјетили неких информација.

Међутим, истраживање сугерише да ослањање на рачунаре има за псљедицу дугорочни утицај на развој сјећања.

“Чини се да наш мозак ојача одређено сјећање, сваки пут када га се присјетимо, а истовремено избрише неке неважне успомене“ , рекла је докторка Вимбер и додала да је поступак присјећања веома ефикасан начин да се створи трајна меморија.

Још једна студија из Касперски лабораторије, сајбер фирме, указује на то да су људи навикли да користе компјутер као “проширење“ сопственог мозга.

То описује успон онога што се назива “дигитална амнезија“ гдје су људи спремни да забораве важне информације јер вјерују да ће оне бити сачуване у њиховим дигиталним уређајима.