latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:42 | Аутор: РТРС

Голић: Реформом грађевинских дозвола за конкурентнији регион (ВИДЕО)

Република Српска и Федерација БиХ учествују у реформи електронских издавања грађевинских дозвола заједно са Србијом у оквиру Споразума о специјалним и паралелним односима Српске и Србије.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Реформа прописа у области грађевинарства у Републици Српској окончана је у мају 2013.године, када је ступио на снагу нови Закон о уређењу простора, што подразумијева издавање локацијских услова и грађевинске дозволе за 15 дана, а то је знатно краће вријеме од неких земаља региона.

У Федерацији БиХ овај рок износи 300 дана, подсјетила је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић на Међународној конференцији -грађевинске дозволе за конкурентнији регион, која је одржана у Београду.

- Издавање електронских грађевинских дозвола и реформе још дубље када је у питању грађевинарство подразумијеваће ажурну имовинско-правну документацију која подразумијева да Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове мора имати ажурне подлоге који су први основ да би се могло приступити томе, истакла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.