latinica  ћирилица
07/10/2015 |  14:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Припадници Росу ухапсили 15 Срба на Брезовици

Специјалне јединице полиције самопроглашеног Косова ухапсиле су данас петнаест Срба на Брезовици, изјавио је директор Канцеларије владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и најавио да ће затражити да се због тога сазове хитна сједница Владе Србије.
Марко Ђурић (Фото: Screenshot) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Screenshot)Фото: ТАНЈУГ

"Јутрос, нешто послије десет часова, до зуба наоружана јединица полиције самопроглашеног Косова Росу упала је у Национални парк Шара на Брезовици и ухапсили све раднике које су тамо затекли", рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре у Бриселу.

Ђурић је навео да су косовски специјалци ухапсили 15 радника, на челу са директорком и да су они тренутно у притвору у Урошевцу.

Он је оцијенио да је ријеч о грубом нападу на основна права косовских Срба, гажењу свега што је досад договорено у бриселском дијалогу и провокацији усмјереној према цијелој Србији.

Шеф канцеларије за КиМ је оцијенио да је ова акција повезана са покушајем Косова да се учлани у Унеско и да је на дјелу покушај да се Србији наметне насилно прихватање једнострано проглашене независности Косова.

Он је најавио да ће од премијера Србије Александра Вучића тражити да закаже хитну сједницу Владе Србије.

"Србија не смије да ћути и неће ћутати пред настојањем да јој се отме културна баштина и пред гажењем основних права нашег народа на КиМ", казао је Ђурић и додао да је пренио незадовољство Београда и представницима ЕУ.

Он је навео да има информације да постоји покушај да се у преговарачку платформу за отварање поглавља 35, која се тренутно припрема у Бриселу, уграде одредбе којима се унапријед одређује исход бриселског дијалога и наметне став Приштине о статусу Косова.

"Ми сматрамо да Приштина треба да задржи објективност и неутралност у вези са статусом", нагласио је он.

Ђурић је рекао да очекује да се Влада на ванредној сједници јасно одреди како према хапшењу Срба на Брезовици, тако и према настојањима Косова да уђе у Унеско.

"Сада је вријеме да подвучемо црту и да донесемо прави политички суд о томе у ком правцу иде бриселски дијалог и да анализирамо да ли је то што нам се намеће заиста нормализација односа са Приштином или наметање њиховог става о статусу", рекао је он.

Изјаву Марка Ђурића погледајте ОВДЈЕ.