latinica  ћирилица
07/10/2015 |  14:39 | Аутор: ТАНЈУГ

У трци за чланове САНУ 45 кандидата

На Изборној скупштини за нове чланове Српске академије наука и уметности 5. новембра чланови ће се изјашњавати о 45 кандидата који су прошли први круг.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

Гласање је тајно и за избор је потребна натполовична већина, речено је на конференцији за новинаре у САНУ, посвећеној предстојећим изборима за нове чланове.

Интерес за предлагање нових чланова је било изузетно велики, на разматрању је било више од 100 приједлога, а на Скупштину иде 45, рекао је генерални секретар САНУ Марко Анђелковић.

Он је додао да то што више од 50 одсто није прошло елиминациони први круг, односно гласање по одјељењима САНУ, говори о ригорозности у селекцији, указавши да сви кандидати уду на Скупштину под истим условима.

Предсједник Комисије за праћење избора Антоније Ђорђевић је прецизирао да су правила за избор прописана Законом о САНУ, Сатутом САНУ и Посебним упутством које је објављено заједно са Огласом за предлагање кандидата прошле године у "Политици".

Ђорђевић је истакао да се сви приједлози током цијелог процеса избора третирају равноправно, без обзира да ли је приједлог за кандидатуру стигао из САНУ или изван Академије.

Комисија је, појаснио је он, само провјеравала да ли су реферати о потенцијалним кандидатима формално добри, али их није рангирала нити давала мишљење о њима.

На Изборној скупштини неће се више видјети да ли је приједлог стигао из Академије или из неке научне институције, а тајним гласањем по Одјељењима одабрани су кандидати о којима ће се одлучивати на Изборној скупштини.

Гласање по одјељенима је било тајно, а за упућивање на Изборну скупштину била је потребна натполовична већина - то су кандидати без подршке одјељења, док кандидати са двотрећинском већином имају подршку одјељења.

Потпредсједник САНУ Зоран Поповић је истакао да је интерес Академије да процес избора буде што транспарентнији и да је Академија настојала да у овој изборној години отклони грешке које су раније уочене.